Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв., но има

...
Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв., но има
Коментари Харесай

Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв. в пазарджишко

Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лева, само че има и пунктове, където дават по 2,80-3.00 лв. според от качеството на ароматното цвете, оповестиха производители на маслодайна роза от Брацигово и Стрелча в пазарджишка област, написа в. Монитор.

Падналите дъждове през последните седмици са оказали удобно въздействие върху насажденията с рози, като са спомогнали за запазването на по-висок % маслодайност в цвета.

И в Стрелча, и в Брацигово развъждането на маслодайна роза е занаят на цели фамилии, които се прехранват по този метод, грижейки се за големи градини. Според осведомени по-високата цена тази години се обуславя основно от по-високото качество на продукцията тази година.

Според розопроизводителите, междинният рандеман тази година е към 380-400 кг./дка. За производството на един кг розово масло са нужни 3 000 кг розов цвят, чиято изкупна цена сега в Европа е към 6000 евро за кг. Основните пазари на българско розово масло са Франция, Съединени американски щати, Япония и Южна Корея.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР