Килиан Мбапе „дисциплиниран“ от баща си? Пример за опасностите от ‘deepfakes’

...
На 28 август в социалните медии започна да циркулира видеоклип
Коментари Харесай

На 28 август в социалните медии започна да циркулира видеоклип на млад Килиан Мбапе, който се кара на мъж, за когото се смята, че е баща му. Първоначално публикуван от сатиричен акаунт, специализиран в комедийни „deepfakes“ – изкуствено генерирани изображения, които заменят едно лице с друго – видеото беше повторно публикувано многократно, като някои хора го приеха на сериозно. Създателят на видеото ни разказа повече.

"Deepfake" видео на Kylian Mbappé стана вирусно в различни социални медийни платформи. Въпреки че започна като сатира, видеото беше споделяно и променяно многократно, до степен, че загуби оригиналния си контекст.

„Ще се справя с проблема ви. Ще ви набия добре, защото Струва ми се, че когато някой ти говори, ти не разбираш, бориш се", казва мъж на момче в нещо, което изглежда като училище.

Видеото, публикувано на 28 август от Twitter и Акаунтът в TikTok French AI Covers (@frenchaicovers) има заглавие „FLASH – Ексклузивно видео: Уилфрид Мбапе укорява Килиан Мбапе за колебливите му чувства по отношение на бъдещето му в ПСЖ“. Надписът се отнася до неотдавнашното колебание на френския футболист между удължаването на договора му с Пари Сен Жермен и присъединяването към Реал Мадрид. Детето, което се вижда във видеото, много прилича на млад Килиан Мбапе.

Видеото обаче е „deepfake“, видео, генерирано с помощта на изкуствен интелект, в което лицето на детето, което действително е заснето в тази последователност, е заменено с това на Kylian Mbappé.

„Отне ми само няколко часа, за да създам това видео“

Екипът на наблюдателите на FRANCE 24 разговаря с Юнес, 25-годишен стар компютърен разработчик и администратор на акаунта @frenchaicovers:

Запалих се по компютърните науки от много малък и се интересувам силно от "deepfake" технология. Сам се научих, като търсех безплатни уроци в интернет, които ми позволиха лесно да създам „deepfake“. Изисква се главно наличието на добра графична карта, но не се изискват специални познания, а само известна лекота със софтуера с отворен код.

Отне ми само няколко часа, за да създам този видеоклип на Mbappé от оригиналния материал. Трябваше да направя няколко корекции за редактиране, за да направя лицето още по-реалистично, но аз не съм професионален редактор. Доста съм изненадан от качеството на първоначалния резултат, който автоматично взема предвид осветлението и движенията на лицето.

Това, което е много изненадващо е, че обучих алгоритъма, използвайки изображения на Mbappé като възрастен, а не като дете. Резултатът обаче все още прилича на млад Мбапе.

Юнес сподели производствения процес с нашия редакционен екип. След първоначална изчислителна фаза, използваща софтуер за смяна на лицето на момчето с това на Kylian Mbappé, бяха необходими някои модификации, за да стане видеото още по-реалистично.

„Виждал съм го на английски, арабски и дори испански“

Въпреки това, човекът зад @frenchaicovers искаше да бъде много ясен относно намеренията си:

В контекста на моите акаунти в Twitter или TikTok намерението ми е очевидно комедийно. Беше шега и като цяло всички, които коментират и следят акаунта, понеже ме познават, разбират, че е пародия. Направих го възможно най-ясно, като добавих воден знак към видеото и дори като публикувах втори туит, за да изясня, че това е пародия.

Юнес продължава:

Проблемът е, че след като е в социалните медии, вече не е задължително да имам контрол върху видеоклипа. Видях много хора да го грабват, премахват водния знак и публикуват видеото с надпис, в който се посочва, че това е младият Мбапе. Видеоклипът също се разпространи широко в международен план: виждал съм го на английски, арабски и дори испански.

Вярвам, че хората искаха да създадат разказ около този видеоклип, за да изглежда истински, когато в началото беше просто проста шега. Мисля, че е така, защото хората винаги търсят нови видеоклипове от миналото на Mbappé, видеоклипове, които не са публикувани...

Това подчертава опасностите от „deepfakes“: това е технология, която става все по-достъпна, изискваща по-малко и по-малко изчислителна мощност и става все по-широко разпространена. Мисля, че днес осведомеността относно „deepfakes“ очевидно е недостатъчна.

Ако се интересувате от темата „deepfakes“ и искате да научите как да ги откривате, можете да разгледате нашия статия с ръководство за проверка, като щракнете върху връзката по-долу.

Как да откриваме дълбоки фалшификации и графични манипулации

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР