КИГАЛИ, Руанда (AP) — Руанда се готви да отбележи 30-ата

...
КИГАЛИ, Руанда (AP) — Руанда се готви да отбележи 30-ата
Коментари Харесай

Въпреки че Руанда измина дълъг път от геноцида през 1994 г., белезите от миналото все още преследват нацията

КИГАЛИ, Руанда (AP) — Руанда се готви да означи 30-ата годишнина от най-ужасния интервал в източноафриканската нация през история — геноцидът против своето малцинство тутси. Към днешна дата към момента се откриват нови всеобщи гробове в страната с население от 14 милиона души, тъмно увещание за мащаба на убийствата.

Делегации от цялостен ​​свят ще се съберат в неделя в столицата Кигали до момента в който Руанда организира мрачни възпоменания на кланетата от 1994 година Сред високопоставените гости се чака да бъдат Бил Клинтън, президентът на Съединени американски щати по времето на геноцида, и израелският президент Исак Херцог.

В авансово записано видео преди церемониите френският президент Еманюел Макрон сподели в четвъртък, че Франция и нейните съдружници са можели да спрат геноцида, само че не са имали воля да го създадат. Декларацията на Макрон пристигна три години откакто той призна " голямата отговорност " на Франция - най-близкият европейски съдружник на Руанда през 1994 година - за това, че не съумя да спре плъзгането...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР