В Руанда тийнейджърските бременности нарастват. Цената е голяма, казват анализаторите

...
Кигали, Руанда – Ейме е била само на 16 години,
Коментари Харесай

Кигали, Руанда – Ейме е била само на 16 години, когато е била принудена да напусне училище в област Каронги в Западна Руанда поради крайна бедност.

На родителите й било трудно да й плащат таксите, така че тийнейджърката напуснала да работи при друго семейство в съседния квартал като домашна помощница.

„Те бяха обещали да ми помогнат да получа професионално обучение, за да мога да започна бизнеса си някой ден, но не изпълниха обещанието си“, каза Ейм пред Al Jazeera. Вместо това тя не само беше малтретирана от работодателите си, но и изнасилена от един от членовете на семейството. Пълното й име е запазено тук, за да се защити нейната самоличност.

Когато тя забременя, замесеното момче каза, че ще поеме отговорност и предложи да ме издържа, но тогава семейството научи за това и веднага я отхвърли. Когато се върна у дома, семейството й също се отказа от нея.

„Посрамих ги“, каза тя, говорейки бавно, с премерени думи, докато описваше изпитанието си.

Всички 17 години Ейме беше бременна, без дом и пред несигурно бъдеще – съдба, която споделяше с много млади момичета в Руанда и региона.

Въпреки значителния напредък през последните години, юношеските бременности остават основен проблем в Субсахарска Африка. В световен мащаб раждаемостта през 2022 г. за момичета на възраст 10-14 години се оценява на 1,5 на 1000. Тази цифра обаче е по-близо до 4,6 за Субсахарска Африка, според данни на Световната здравна организация.

В Руанда, където предишните усилия за борба с тийнейджърските бременности бяха успешни, напредъкът сега е в застой. Според последното проучване на демографското здраве в Руанда, публикувано през 2020 г., броят на бременностите при непълнолетни е нараснал от 17 337 през 2017 г. на 19 832 три години по-късно.

„С появата на COVID-19 това скочи до 33 423 през 2022 г. – което представлява увеличение от 17,5 процента от 2017 до 2022 г.“, каза Лидия Зигомо, регионален директор на UNFPA за Източна и Южна Африка (ESA) пред Al Jazeera . СЗО установи, че около 5 процента от момичетата на възраст 15-19 години са започнали да раждат по това време, а около 4 процента са родили.

„Въпреки че ситуацията с тийнейджърската бременност в региона на Източна и Южна Африка е малко по-добра от средната за Субсахарска [SSA] … все още близо до 3,5 милиона, повече от половината от всички раждания в юношеска възраст в SSA се случват в региона на ESA ”, добави тя.

„Два пъти по-вероятно да умре“

Експерти казаха, че увеличаването на юношеските бременности води до отрицателен ефект върху здравето и икономическото състояние на жените. „Подрастващите момичета, особено тези в ранна юношеска възраст, са особено уязвими към здравните последици от бременността и раждането, тъй като може да не са физически и психологически готови“, каза Зигомо.

Служители на UNFPA казаха, че често са наблюдавали сериозни здравословни проблеми сред младите майки, включително акушерска фистула, пуерперален ендометрит, прееклампсия и еклампсия и дори неонатална и детска смъртност.

Нирен Рей Махарадж, акушер и гинеколог от Университета на Квазулу-Натал в Южна Африка, наблюдава подобни здравословни проблеми при юношеска бременност.

Той каза пред Al Jazeera, че депресията и проблемите с психичното здраве също са видни сред майките тийнейджъри в Субсахарска Африка.

Всъщност усложненията по време на бременност и раждане остават водещи причини за смърт при тийнейджъри в световен мащаб и на континента. Според СЗО през 2022 г. момичетата на възраст от 15 до 19 години са изправени пред по-висок риск от майчина смърт по време на бременност или раждане, тъй като телата им не са напълно развити за раждане, което води до усложнения по време на бременност и раждане.

„Те са два пъти по-склонни да умрат в сравнение с жените на възраст над 20 години“, каза Зигомо.

Тийнейджърските бременности, каза Махараш, също са се увеличили по време на пандемията COVID-19. „Данните показват увеличение на тийнейджърските бременности по време на периода на COIVD. Това може да се дължи на затварянето на училищата и липсата на развлекателни дейности“, каза той, като посочи, че неадекватното сексуално образование в училищата също е допринесло за проблема. „Недостатъчните развлекателни дейности, лошото използване на контрацептиви, натискът от страна на връстниците, социалните медии, лошото родителско ръководство и контрол са някои от пропуските, които трябва да бъдат разгледани при справянето с проблема.

Социална стигма и кръг на бедност

Срамът и социалната стигма, свързани с юношеските бременности, също пречат на жените и техните семейства да потърсят помощ, независимо дали медицинска или правна. Когато Ейм се опита да заведе дело срещу насилника си, тя се изправи пред заплахи за живота на бебето си и пълна липса на подкрепа, което я принуди да прекрати делото.

Ал Джазира интервюира седем майки тийнейджъри от квартал Каронги, всички от които са били изоставени от членове на семейството да се оправят сами. Липсата на подкрепа означава също, че те са били принудени да прекъснат средното си образование след раждането.

„След като забременях, всичко се промени. Майка ми каза, че съм убил бъдещето си“, каза 19-годишната Кевина Ирасубиза, която беше забременела на 17 от по-възрастен мъж, който отказа да поеме отговорност.

Поради страх от срам и безчестие майката на Ирасубиза й забранява да казва на баща си. „Но в крайна сметка той научи за това от хора в нашата общност и напусна цялото ни семейство. След това майка ми също напусна, изоставяйки мен и братята и сестрите ми“, каза тя. „Бях отговорен не само за себе си и бебето си, но и за моите братя и сестри и аз трябваше да измислим как да ни издържаме. Бях загубила всякаква надежда“, добави тя.

Ирасубиза смяташе да направи аборт и тъй като беше бременна в непълнолетна възраст, тя отговаряше на условията за такъв според либерализираните закони за абортите в Руанда. Но тя срещна приятелка, която също беше млада майка и беше част от група, която подкрепяше жени като тях.

„Разговаряйки с нея, разбрах, че моята ситуация не е по-лоша от тази на другите“, каза Ирасубиза.

Социално-икономическите разходи за тийнейджърска бременност също са тежки за понасяне.

Намирането на общност даде надежда на Ирасубиза и тя избра да задържи бебето, каза тя, но вече не таи надежда да се върне на училище. „Живея с двете си сестри и бебето си и всички те са моя отговорност, така че не мога да се върна на училище“, каза тя.

Изоставени от семействата си и без образование, често има малко възможности за майки тийнейджъри да печелят доходи. Докато мнозина се занимават с домашен труд или малък бизнес, липсата на умения за наемане на работа означава, че мнозина остават заклещени в цикъл на бедност.

Експерти казаха, че това също им пречи да получат животоспасяващо здравеопазване.

Ирасубиза се опитваше да преодолее този вискозен кръг, надявайки се да даде на детето и братята и сестрите си по-добър живот. След като роди, тя се присъедини към група за спестявания с други майки тийнейджъри. Със заем от там тя започва малък бизнес за продажба на козе мляко и тор.

„Не е достатъчно да издържам себе си, бебето си и братята и сестрите си, но мога да направя това сама“, добави тя с гордост, личи в гласа й. „Но мога … да придобия някои умения, може би чрез професионално обучение, за да разширя бизнеса си, което може да увеличи доходите ми и да осигури на семейството ми щастлив живот“, каза Ирасубиза.

Думите й резонираха с сега 21-годишната Ейме, която управляваше малък бизнес в Каронги и беше майка на тригодишно дете. Скоро след раждането на бебето си Ейм също се присъедини към спестовна група, управлявана от местна НПО, подкрепяна от UNFPA.

„От средствата, които получих, започнах малък бизнес за търговия с плодове, купуване от производители и продажба на пазара. През последната година се разширих, за да включа зеленчуци и чай, и правя стабилна седмична печалба, за да поддържам себе си и бебето си,” каза тя.

Въпреки малките успехи, Ейм обвини широкоразпространената бедност в региона като основен двигател на бременността при подрастващите. „Много от младите момичета от бедни семейства напускат училище, за да работят, и са уязвими за експлоатация“, каза тя, като мекият й глас се повишаваше постоянно.

„Ако искате да спасите живота им, тогава трябва да се заемете с липсата на икономически възможности, които ги принуждават да напуснат училище, където могат да се научат да вземат информирани решения за живота си“, добави тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР