Киевската пропаганда се опитва да лови риба в мътни води“Мащабът

...
Киевската пропаганда се опитва да лови риба в мътни води“Мащабът
Коментари Харесай

Рискът от голяма война в Близкия изток с въвличането на Иран нараства

Киевската агитация се пробва да „ лови риба в мътни води “

Мащабът на протичащото се в Близкия изток е подобен, че може да бъде единствено въпрос на време нови огромни играчи да се причислят към военните дейности. Наборът на 300 хиляди резервисти в Израел е най-големият в историята му и приказва за надалеч отиващи проекти.

Израелската интервенция в линията Газа, която дава обещание да бъде най-разрушителната и жестока през последните години, към момента не е достигнала цялостния си капацитет, само че към този момент в самия Израел, както и на Запад, стартират да търсят отговорните за дейностите на Хамас във външния свят. И всички сочат най-вече в една посока – към Иран.

Wall Street Journal изрично декларира, че " Иран е оказал помощ за планирането на офанзивата и е дал зелена светлина предходната седмица ". Водещите западни медии са съгласни с него, вярвайки че „ тази история прави доста по-трудно предотвратяването на ескалация “.

Фактът, че след Газа, гневът на израелците и техните съдружници може да се измести в тази посока, е показан и от обстоятелството, че първите незабавни военни доставки за Израел от Съединените щати ще включват бойни самолети и ракети въздух-въздух.

На същите цели може да послужи и прехвърлянето на американска самолетоносачна група, водена от флагмана Джералд Форд, към израелските крайбрежия. Тези типове оръжия не са нужни за дейности против Хамас, само че в борбата с Иран и неговите „ младши сътрудници “ в района могат да се окажат потребни.

Противниците на Израел от „ оста на съпротивата “, подхранвана от иранците, освен не крият своите връзки и взаимност, само че като че ли преднамерено даже ги обявяват. Членът на военното управление на Хамас, Абу Удейба, да вземем за пример, на митинга изрази признателност за помощта на Иран за придвижването с " пари, оръжия и друго съоръжение " при провеждането на „ Потопа Ал-Акса “.

Основните настойници на сунитския фундаменталист Хамас към момента са Катар и Турция на Ердоган. Шиитски Иран относително неотдавна стартира да му обезпечава своето застъпничество и той, за разлика от Хизбула, никога не е преобладаващ.

Поради цялостната изолираност на Газа от Израел, в това число по море, доставката на оръжия до линията се прави съвсем извънредно през тунели от египетския Синай, където те идват от целия свят, в последно време по-специално дружно със зърновозите от Украйна. Кайро към момента не е съумял да почисти изцяло Синай от неразрешените в Русия „ Мюсюлмански братя ”*, в това число по границата с Газа. Хамас исторически поражда като районен клон на това панарабско ислямистко придвижване, което и до момента остава негов главен „ спонсор “.

Въпреки това, в Техеран „ победните фанфари “ гърмят и се насочат закани за цялостно заличаване на Израел. Изглежда, че тази страна е изцяло подготвена за осъществяване на обширни военни интервенции и самата тя е нетърпелива за тях. А това единствено усилва риска от извънредно изострен районен спор с тежки последици за цялата международна политика.

Началникът на щаба на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамад Хосейн Бакери съобщи да вземем за пример, че „ превъзходният неочакван хибриден боен удар на палестинските съпротивителни сили против ционисткия зложелател “ е потвърдил на израелските водачи, че „ кошмарът им за иден провал се трансформира в действителност “.

Официално обаче Иран отхвърля присъединяване си в тази съответна интервенция на Хамас, тя е прекомерно непристойна в доста аспекти. Според представителя на външното министерство Насър Канаани, " Ислямската република не се намесва в решенията на други страни, в това число Палестина. "

Както той сподели, „ Палестинците имат нужния потенциал и воля да защитят нацията си и да възстановят правата си без никаква помощ от Техеран. Говоренето за ролята на Иран е ориентирано към похищение на вниманието на публичното мнение и оправдаване на евентуални бъдещи израелски дейности. " Тоест те към този момент плануват по-нататъшния ход на събитията.

Съединени американски щати към момента заемат неразбираема позиция по отношение на ролята на Иран в протичащото се. Байдън, явно, не е доста припрян да стартира огромна война по време на предизборния интервал. Белият дом сподели, че е прекомерно рано да се каже дали Иран е " директно " забъркан в офанзивата на Хамас, само че добави, че няма подозрение, че той е " финансирал, оборудвал и въоръжил " Хамас.

Но освен медиите, само че и забележителна част от американския истаблишмънт в двете партии непосредствено упрекват Иран за всичко и упорстват против него да бъдат взети „ най-строги ограничения “. Това обявиха по-специално водещите претенденти за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп и Рон ДеСантис. В един миг може да е по-лесно за Байдън да се причисли към Израел в неговите хипотетични офанзиви против Иран, в сравнение с да стои в профил.

Правят се обособени опити да се притегли вниманието към Русия като към „ загадка подмолна мощ “, тласкала Хамас към терористични интервенции. Като доказателство да вземем за пример се показва фактът, че в средата на октомври турският министър на енергетиката е трябвало да дойде в Израел, с цел да подпише съглашение за транспорт на газ от израелските залежи в Източното Средиземноморие през територията на Турция за Европа.

Американците, които популяризираха този план, като го виждаха като удар по съветските доставки през Черно море. Сега това несъмнено няма да се случи през идващите години. Газпром, несъмнено, ще диша по-спокойно, само че няма причина да свързваме двете събития. Самата версия, обвиняваща ръката на Москва, беше стартирана основно от Украйна. Дори в Съединени американски щати, които не са склонни да избелват Кремъл по никакъв метод, не бързат да подхванат „ разкритията “ на Киев.

Въпреки обстоятелството, че сега Израел е напълно концентриран върху воденето на война в Газа, ропотът „ Предателство! “ от ден на ден се чува в цялата страна, тъй като хората не могат да обяснят по различен метод неуспеха на всички сили за сигурност в линията.

Смисълът на тяхното безучастие от мнозина се вижда в това, че палестинските бойци са били съзнателно позволени, тъй че по-късно да имат причина да се „ разправят с тях вечно “, само че те заплатиха прекомерно висока цена. Шокиращо, само че чиновник на египетското разузнаване сподели на Асошиейтед прес, че е предизвестил Израел неведнъж за основана в Газа терористична група, която възнамерява „ нещо огромно “.

Но предложенията бяха пренебрегнати. Дали зад това стои единствено фанатичният министър на националната сигурност Бен-Гвир, който преди ден предизвика оскверняването на мюсюлмански светини в джамията Ал-Акса, за което, апропо, цялото „ цивилизовано човечество ” настойчиво мълчи, или Премиерът Нетаняху също е бил забъркан, ще покаже бъдещо следствие.

Едно е ясно - " противоположностите се срещат ". „ Споразумението Самуил “ сред Израел и Саудитска Арабия, осуетено от тези събития и пламенно насърчавано от прекомерно арогантния държавен секретар на Съединени американски щати Е. Блинкен, не устройваше нито палестинските управляващи, нито ръководещата израелска коалиция.

Палестинците – тъй като бяха едва застъпени договорености във връзка с правата на палестинците, дясното израелско държавно управление надлежно въобще не хареса обстоятелството, че те бяха упоменати. Във всеки случай последните надали ще съумеят да заличат всички следи от случилото се единствено с една интервенция в Газа.

Въпреки това е малко евентуално да стартира по едно и също време с офанзивата против Газа, а най-вероятно ще се развива на стадии. Първо против Хамас, по-късно против силите, лоялни на Техеран в Сирия и Хизбула в Ливан, а по-късно против Иран. Последният обаче може да не чака посочения сюжет, а ще се опита да нанесе превантивни удари, най-вече през същата Сирия и Ливан. Най-добре е, несъмнено, нищо от това да не се случи, само че би трябвало да се признае, че заплахата от сходно развиване в никакъв случай не е била по-голяма.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани " предизвести ционисткия режим, че всеки акт на експанзия против Ислямската република ще провокира унищожителен отговор. " Това също не основава въодушевление за търсене на спокойно решение.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР