Киевската полиция съобщи, че един американски журналист е загинал, а

...
Киевската полиция съобщи, че един американски журналист е загинал, а
Коментари Харесай

Журналист, работил за HBO, NBC и Ню Йорк таймс, загина в Украйна

Киевската полиция заяви, че един американски публицист е умрял, а различен е бил ранен, откакто са били нападнати от съветски сили в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

На уеб страницата на полицията се оповестява, че съветски войски са разкрили огън по автомобила на американския публицист Брент Рено и различен публицист в Ирпин, предградие на Киев наоколо до украинската столица.

В " Телеграм " пък беше публикувано видео, което демонстрира по какъв начин избавителни екипи водят с носилка привидно безжизнено тяло. Твърди се, че точно това е Брент Рено.

Раненият публицист пък е Хуан Аредондо. Той е бил отведен в болница в града. Преди да бъде опериран, той съобщи пред медии, че по тях е била открита пукотевица, откакто спрели на надзорен пункт, намиращ се тъкмо след мост в Ирпин, предградие на Киев. Журналистите са снимали бежанци, бягащи от региона, описа Аредондо. Той посочи, че откакто почнала стрелбата, водачът направил противоположен завой, само че стрелбата не спряла. С публицистите е пътувал и граждански украинец, който също е бил ранен. Не излиза наяве дали това е бил водачът.

Първоначално бе обявено, че по време на съдбовния случай 50-годишният Рено е работел за вестник " Ню Йорк таймс ", тъй като у него е била открита остаряла акредитационна карта, съдържаща такава информация. По-късно представител на вестника посочи, че в предишното той в действителност е работел за изданието, както и за други американски медии, като HBO и NBC, само че в този момент не е бил в Украйна като делегат на " Ню Йорк таймс ". " Разбира се, журналистическата специалност крие опасности ", се отбелязва се в изказването на киевската полиция, представено от АП. " Въпреки това, американският жител Брент Рено заплати с живота си за опита да покаже измамата, жестокостта и безпощадността на агресора ".

Джейк Съливан, консултант на Белия дом по националната сигурност, съобщи пред Си Би Ес, че държавното управление на Съединени американски щати ще се съветва с украинската страна, с цел да посочи по какъв начин се е стигнало до гибелта на журналиста. " Това е част от тази нагла експанзия от страна на руснаците, при която те атакуваха мирни жители, атакуваха лечебни заведения, атакуваха религиозни обекти и атакуваха публицисти ", акцентира Съливан.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР