Киев усъвършенства един от най-ефективните видове оръжия - безекипажни катери

...
Киев усъвършенства един от най-ефективните видове оръжия - безекипажни катери
Коментари Харесай

“Ще стане по-сложно”. Битката за морето с нов обрат

Киев усъвършенства един от най-ефективните типове оръжия - безекипажни катери (БЕК). Украински разработчици измислиха нов метод за потребление на морски дронове. Западните специалисти обаче признават, че Русия бързо се приспособява към провокациите и намира способи да отбрани своите кораби, без да понижава техния военен капацитет.

Вместо една огромна, има доста дребни

Лодките камикадзе с експлозиви, ръководени отдалечено през терминали “Старлинк ”, се трансфораха в сериозна опасност за Черноморския флот и крайбрежната инфраструктура. Вярно е, че с течение на времето успеваемостта на БЕК понижа: входът на пристанищата и опорите на Кримския мост получиха надеждна отбрана, а самите БЕК към този момент се разпознават авансово и се унищожават благодарение на хеликоптери на военноморската авиация.

Тъй като стана по-трудно да се удря по задачата, те се пробваха да оборудват лодките с разнообразни типове оръжия: огнехвъргачки, ракети за противовъздушна защита и „ тръби “ от ракетни системи за неведнъж изстрелване „ Град “. Концепцията е да се „ разбие “ огромен транспортен съд на обособени функционалности - противовъздушна, щурмова, разследваща - посредством слагане на съответните системи на дребни лодки.

Но има проблем: БЕК, заради размера си, са нестабилна платформа и е мъчно да се обезпечи точна пукотевица от тях. Следователно нищо не се знае за ефикасното потребление на системи за противовъздушна защита или РСЗО от морски дронове. Най-вероятно това значи, че не е реализиран триумф. Иначе ГУР и СБУ, посредством които върви създаването на безпилотни катери, не биха пропуснали да се похвалят с достижението.

Въпреки това въображението на украинските военнослужещи не пресъхва.

Заплаха от Италия

Според  ”Уолстрийт Джърнъл ” Службата за сигурност на Украйна е обучавала дронове да слагат морски мини по пътищата на съветските кораби. За задачата се употребяват специфични модификации на дрона “Морско бебе ”. Точно по този начин беше атакуван Кримският мост през юли 2023 година Да напомним, че вследствие на това починаха двама цивилни, фамилна двойка, а щерка им беше тежко ранена.

Те употребяват по този начин наречените дънни мини, получени от неназован западен сътрудник. Местоположението на тези пластмасови артикули, тежащи към 180 кг, е мъчно да се дефинира - те се заравят в калта и откриват кораби благодарение на акустични и електромагнитни датчици.

Според някои източници става дума за италиански мини “Манта ” - най-малко характерностите са близки. Киев може да получи към петдесет от тези артикули. Както следва от описанието, взривното устройство е предопределено за деяние на дълбочина от два и половина до 100 метра. Целта може да бъде дребни подводници, дребни и междинни надводни кораби, десантни кораби и други транспортни средства.

“Уолстрийт Джърнъл ” твърди, че четири съветски кораба са били развалени от морски мини. Доказателства за това обаче няма.

В същото време застрашени са и гражданските съдове – само че наподобява това събитие в никакъв случай не е тормозило СБУ.

Ще става все по-трудно “

Междувременно Черноморският флот продължава да се приспособява към възходящите закани. В събота представителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенчук сподели, че „ Калибри “ са изстреляни за първи път от Азовско море. Според него Русия преразпределя там три надводни носителя на тези крилати ракети, оставяйки в Черно море единствено една подводница със същата функционалност. Ако това е по този начин, тогава за украинците в този момент ще стане още по-трудно да нападат съветски кораби, отбелязва американският боен коментатор Хауърд Алтман.

„ Докато Украйна може да нанася удари с ракети и безпилотни летателни апарати, доста по-трудно е да се удрят кораби в морето или на котва. Военноморските дронове, които Киев сполучливо употребява в Черно море, доста мъчно ще получат достъп до Азовско море. Те ще би трябвало да минат под Керченския мост, който в този момент е добре предпазен от сходни прониквания “, написа специалистът.

Освен това, прибавя той, съветската територия заобикаля вътрешното море с необятна буферна зона и над района „ като цяло има доста надеждна система за Противовъздушна отбрана “. Районът на Керч, където съгласно него работят тези кораби, е на съвсем 240 километра от фронтовата линия.

По явни аргументи съветският флот не разкрива проектите си за противопоставяне на военноморските дронове. Както и да е, явно е, че безконечната „ борба на меча с щита “ - т.е. развиването на бойни дронове и средства за отбрана против тях - ще продължи да напредва с извънредно бързи темпове. И на всички места: в морето, във въздуха и на сушата.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16308Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед3224Габриел Вълков - водач на младежите на Българска социалистическа партия, за консолидацията в лявото политическо пространствоАлтернативен Поглед15545Полк. Славчо Велков: Заради Израел има заплаха от разрастване на широкомащабна близкоизточна войнаАлтернативен Поглед11972Полк. Славчо Велков: Терористичният акт в Дагестан - акт на религиозно стимулиран тероризъмАлтернативен Поглед10809Н.Пр. доктор Желко Йович: Стратегическа цел на Сърбия е участието в Европейски Съюз, само че до тогава за какво да не може да партнираме с БРИКСАлтернативен Поглед210095Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед107576Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед97920 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР