Киев твърди, че много от жертвите в освободения от руската

...
Киев твърди, че много от жертвите в освободения от руската
Коментари Харесай

Масовите гробове в Изюм доведоха до призиви за трибунал за военни престъпления в Украйна

Киев твърди, че доста от жертвите в освободения от съветската окупация град са цивилни, измежду които дами и деца. Зеленски съобщи, че по ексхумираните тела проверяващите са разкрили доказателства за мъчения. Макрон осъди " по най-категоричен вероятен метод " това, което назова осъществени " зверства " в Изюм
Поелата председателството на Съвета на Европейски Съюз Чехия прикани за интернационален арбитражен съд по отношение на съветската инвазия в Украйна. Това се случва след разкритието на стотици гробове в град Изюм, който неотдавна бе освободен от украинските сили. Чешкият външен министър Ян Липавски съобщи: " Обявяваме се за наказването на всички военни закононарушения. През XXI век сходни офанзиви против цивилно население са немислими и възмутителни и не би трябвало да бъдат подминавани. Призоваваме за бързо определяне на специфичен арбитражен съд, който ще потърси отговорност за закононарушенията ".

Реклама

Киев твърди, че доста от жертвите в Изюм са цивилни жители, измежду които дами и деца, и упреква Русия във военни закононарушения. До този миг са ексхумирани 59 тела, само че се чакат доста повече от гробовете в гориста околност край града, написа английската Военновъздушни сили. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че по телата проверяващите са разкрили нови доказателства за осъществени мъчения. " Над 10 стаи за мъчения към този момент са открити в освободените региони на Харковска област ", споделя Зеленски. И добавя, че за това руснаците " ще би трябвало да отговорят и на бойното поле, и в правосъдната зала ".

Москва не е коментирала по отношение на всеобщите гробове в Изюм. До този миг Кремъл твърди, че неговата " специфична интервенция " не взема на прицел цивилни жители.
" Цивилен с въже към врата "
В четвъртък ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи, че желае съветският президент Владимир Путин да бъде изправен пред Международния углавен съд за военни закононарушения в Украйна. Разкрията за зверствата в Изюм единствено ще задълбочат тези апели.
Реклама
Пред Военновъздушни сили харковският районен прокурор Олександър Илиенков твърди, че няма подозрение, че в Изюм са осъществени военни закононарушения. " В първия гроб имаше граждански с въже към врата. Някои от жертвите са убити, някои са измъчвани, някои са убити в резултат на съветски въздушни и артилерийски офанзиви ", споделя той.
Около 100 украински чиновници към звеното за изключителни обстановки, носещи сини найлонови престилки, разкопават един по един гробовете Източник: Reuters
Киев е решен да покаже тези фрагменти на света и по тази причина е обезпечен достъп на ескорт от интернационалните публицисти. Около 100 украински чиновници към звеното за изключителни обстановки, носещи сини найлонови престилки, разкопават един по един гробовете. Според украинската полиция става въпрос за към 445 гроба, само че в някои от тях има повече от едно тяло. Едва в този момент, когато съветските войски са изтласкани от региона, Киев може да организира следствие и може да се дефинира какъв брой жертви са останали след окупацията.

Френският президент Еманюел Макрон осъди " по най-категоричен вероятен метод " това, което назова осъществени " зверства " в Изюм. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати разяснява, че информацията за гробовете в украинския град е " ужасяваща ", само че е в границите на " тази грубост, с която съветските сили правят своята война против Украйна ". И добавя, че Вашингтон ще спомага за документирането на военните закононарушения и за " търсенето на отговорност от руснаците ".
Предупреждение от Байдън
Разкритията за всеобщите гробове идват на фона на продължаващата контраатака на украинските войски в североизточните елементи на страната. В петък съветският президент Владимир Путин съобщи, че скорошните бойни триумфи на Киев няма да трансформират военните проекти на Москва в Източна Украйна, а ден по-късно американският държавен глава Джо Байдън го предизвести да не употребява химически или нуклеарни оръжия във войната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР