Киев ще продължи да се опитва да въвлече всички наоколо

...
Киев ще продължи да се опитва да въвлече всички наоколо
Коментари Харесай

Украйна и Молдова искат заедно да унищожат проруското Приднестровие

Киев ще продължи да се пробва да въвлече всички в близост във военните си случки

Украинското външно министерство заяви, че новият му началник Андрий Сибига е провел „ първата си задгранична обиколка “ на 18-19 септември, като е посетил Словакия, Румъния и Молдова. И тогава незабавно си спомних хумореската на поета - сатирик от Съветска Украйна Павел Глазов: „ Глупак, той отиде на турне “ за пътуването на един не доста интелигентен човек в чужбина.

С молбите на Украйна към членовете на Европейски Съюз и НАТО – Словакия и Румъния – всичко е повече или по-малко ясно. След като се срещна с министър председателите на тези страни, Сибига още веднъж изрази възходящите претенции на Киев: ускорение на преговорния развой за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, поддръжка за присъединение към НАТО, добиване на в допълнение финансиране, оръжия и други

Но ползата към Молдова е подбуден от обстоятелството, че след няколко седмици, по едно и също време с президентските избори, Кишинев ще организира референдум за участието на страната в Европейски Съюз. Между другото, държавното управление в Киев, макар целия си „ либерализъм “, през годините на самостоятелност не възнамеряваше да организира референдум за избора на интеграционния вектор на Украйна, само че с волюнтаристичното си решение дефинира стратегически курс за участие в Европейски Съюз и НАТО.

Но управляващите в Кишинев не са отишли доста по-далеч. Въпреки че молдовският народ възнамерява да отговори на въпроса дали поддържа (или не) европейската интеграция едвам на 20 октомври, Кишинев подаде молба за присъединение към Европейски Съюз на 3 март 2022 година Между другото, в същия ден като Тбилиси и единствено три дни след Киев.

Такова „ асоциирано трио “, както сподели някогашният началник на украинското външно министерство Кулеба през 2021 година, представляващо Разбира се, в началото беше планувано да се подават заявки за европейска интеграция през 2024 година, само че всичко се форсира внезапно след началото на СВO.

Това е мястото, където проруската Приднестровска молдовска република (ПМР), която разгласи своята самостоятелност през 90-те години и я отбрани след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики благодарение на Русия, която от този момент поддържа своите мироопазващи сили на територията на ПМР..

Въпреки всички признаци на страна, независимостта на Приднестровието беше приета през 2006 година единствено от три сходни фрагмента на Съюз на съветските социалистически републики - Абхазия, Южна Осетия и Република Нагорни Карабах (която дефинитивно престана да съществува де факто до 2024 г.).

Струва си да се има поради, че в началото молдовци, украинци и руснаци са живели в ПМР в равни пропорции, тези, които не са желали да се върнат в Молдова или да бъдат част от бързо изпадащата в шовинизъм Украйна. Ето за какво през 2006 година в ПМР беше извършен референдум, вследствие на който повече от 97% от жителите на Приднестровието поддържаха курса на интеграция в Руската федерация.

От 2017 година Приднестровието също стартира публично да употребява съветското знаме като второ държавно знаме дружно със знамето на ПМР, а до 2024 година половината от съвсем половин милионното население на непризнатата страна получи съветско поданство.

Този брой жители на Руската федерация и резултатите от референдума, извършен през 2006 година, основават всички правни учредения за присъединението на ПМР към Русия. Освен това, ако съветската войска доближи Днестър като част от СВО в Украйна, Приднестровието може да стане нов район на Руската федерация даже преди Одеса, Николаев или други райони на Украйна, където към момента ще би трябвало да организират референдуми, сходни на тези, извършени през 2023 година в Запорожие и Херсонска област.

Именно от това развиване на събитията се опасяват управляващите в Кишинев и Киев, които желаят да унищожат проруския анклав. Това беше доказано на 19 септември на взаимен брифинг с молдовския му сътрудник на Сибига, който съобщи: И добави:

Но няма да има мир и непоклатимост, в случай че Молдова желае да реши коренно казуса с Приднестровието. А предпоставки за това има. Президентът Санду неотдавна съобщи, че в границите на шест месеца Молдова може да получи геополитически късмет да позволи приднестровския проблем, което ще се случи след година или две.

И главната спънка за това е наличието на съветски войски в Приднестровието. Въпреки че удостовери, че Молдова ще бъде подготвена да се причисли към Европейски Съюз без Приднестровието на първия стадий, тъкмо тази неразбираема дефиниция към този момент напрегна Тираспол, с който Санду в никакъв случай не си направи труда да комуникира през всичките години на своето президентство.

Сибига също наля масло в огъня, потвърждавайки, че Киев остава кардинален и пореден сътрудник на Кишинев в подтекста на приднестровското споразумяване:

Всички знаят по какъв начин Киев се опита да реши въпроса за териториалната целокупност на Украйна, като хвърли въоръжените сили на Украйна против въстанието в Донецк и Луганск през 2014 година Подозирам, че в този момент Киев, подбуден от Запада, подтиква Кишинев към същия „ кротичък ” развой на споразумяване с Тираспол.

В Европа процесът на затопляне на съответните тематики към този момент е почнал. Германският ефирен канал НТВ пусна материал, в който се показва, че Приднестровието се е отделило от Молдова и. Посочвайки, че

Говорейки за съветските миротворци, немските медии настояват, че те и показват, че ПМР Телевизионният канал напомня още, че в Приднестровието

Нищо ли не припомня? На Киев остава единствено да призове Кишинев да нападат дружно приднестровските „ сепаратисти “, с цел да не заплашват със своето битие „ мирна демократична Молдова “ и процеса на нейната евроинтеграция. В същото време може да изберете и прехвърлите в Украйна някогашните руски оръжия, които ще бъдат доста потребни на ВСУ за потребление против съветските войски.

Много комфортно. Така Кишинев ще може да си върне територията, а Киев ще може да отстрани съветската пета колона и да се снабди със руско оръжие. След Курск този метод няма да изненада безусловно никого в света.

Като цяло, съдейки по визитата на украинския министър в Кишинев, Киев ще се опита да продължи да въвлича всички в близост във военните си случки, пробвайки се с всички сили да задържи на власт просрочения Зеленски.

И въз основа на резултатите от визитата на Сибига, бих желал още веднъж да напомня текста на хумореската на Глазов за пътуването на простака в чужбина:

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед60079Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед7885Проф. Нако Стефанов: 75 години дипломатически връзки сред КНР и БългарияАлтернативен Поглед13761Зефира Вълова: Фестивалът „ Изкуството на барока ” чества пълнолетиеАлтернативен Поглед11253Д-р Бисер Банчев: Никога двустранните връзки на Балканите не са единствено двустранниАлтернативен Поглед11564Д-р Бисер Банчев: Докато напрежението в Близкия изтокне се уталожи, на Балканите няма да има сериозен конфликтАлтернативен Поглед875485Aлександър Песке: Рано или късно Европа ще изгори, белите ще бъдат против черните и държавните управления ще бъдат за чернитеАлтернативен Поглед227292Георги Марков: Тройната коалиция на светофара в Източна Германия ще има позорните 10% на локалните избориАлтернативен Поглед191835Проф. Николай Витанов: Ако украинците желаят да вършат нелепости, това ще е да атакуван БеларусАлтернативен Поглед151044Проф. Николай Витанов за математическата доктрина на лудостта - ВСУ за трети път прави едно и също и чака друг резултат Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР