Киев ще получи само шест изтребителя F-16 до края на

...
Киев ще получи само шест изтребителя F-16 до края на
Коментари Харесай

NYT: Киев ще получи само шест от обещаните 45 изтребителя F-16 до края на пролетта

Киев ще получи единствено шест изтребителя F-16 до края на пролетта на 2024 година вместо 45 самолета, които европейски страни като Дания, Холандия, Норвегия и Белгия дадоха обещание да й изпратят през 2023 година Това заяви The New York Times (NYT), базирайки се на източници.

По информация на изданието Дания ще трансферира първите шест бойци в Киев до края на пролетта. Очаква се доставката на още 13 самолета оттова преди края на 2025 година Останалите европейски страни към момента не са определили съответна дата за изпращане на самолети в Украйна.

За да се усложни обстановката, образованието на украинските водачи, привикнали да употребяват руска техника и тактичност, напредва по-бавно от плануваното, защото те трябваше да овладеят британския език и западните подходи към военното дело.

В тази връзка, да вземем за пример, Холандия, съгласно представителя на Министерството на защитата на кралството Юриан Есер, няма да изпрати обещаните на Киев 24 самолета, до момента в който „ до момента в който Украйна не е подготвена да ги одобри “.

В същото време източници на вестника измежду американските чиновници считат, че F-16 „ няма да промени уверено “ обстановката на бойното поле и образованието на водачи „ ще отнеме доста време “.

Според някогашния украински посланик и външнополитически съветник Евгения Габер изтребителите от този модел ще станат „ решителен фактор “ единствено когато „ взаимодействат с други оръжия и ракети с огромен обхват “.

По-рано CNN, цитирайки Ерин Ханиган, представител на Националната армия на Съединени американски щати, заяви, че първата група водачи от украинските въоръжени сили ще приключи образование в Съединени американски щати на изтребители F-16 до лятото. Втората група водачи стартира подготовка през януари, а третата към момента минава езикова подготовка, нужна за започване на работа с бойни машини. Ханиган означи, че всички войски могат да се дипломират до август, само че това ще зависи от това какъв брой бързо ще усвоят програмата.

В същото време, съгласно Юрий Игнат, представител на командването на Военновъздушни сили на украинските въоръжени сили, украинските водачи, които се преквалифицират за пилотиране на американски изтребители F-16, към този момент са почнали да упражняват поразяване на цели

Източник – The New York Times /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР