Киев се е договорил с две американски фирми съвместно да

...
Киев се е договорил с две американски фирми съвместно да
Коментари Харесай

Украйна договори да произвежда 155-милиметрови снаряди с фирми от САЩ. Но ще може след 2 г.

Киев се е договорил с две американски компании взаимно да създават жизненоважните за украинската войска 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна, заяви украинският министър на стратегическите промишлености Олександър Камишин.

Той обаче посочи, че производството ще стартира след най-малко две години, съобщи Ройтерс.

Новината идва на фона отпущането на нов пакет от помощ на Съединени американски щати за Украйна на стойност 175 млн. $ . Той включва муниции за противовъздушна защита, спомагателни муниции за ракетните системи HIMARS, артилерийски муниции, високоскоростни и противотанкови ракети, муниции за дребни оръжия, съоръжение за отбрана на сериозната инфраструктура, аварийни елементи и други.

Това може да е последната помощ на Съединени американски щати за Украйна, откакто в сряда гласуването в Сената за разглеждане на помощ за Украйна, откакто от Републиканската партия отхвърлиха да го поддържат. В отговор президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли плануваното си изявление, а пред водачите на Г-7 сподели, че съветският държавен глава Владимир Путин разчита на рухването на западната поддръжка за Украйна.

Търсенето на 155-милиметрови снаряди набъбна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година Съединени американски щати и съдружниците им изпратиха на Киев повече от 2 милиона снаряда и се пробват да усилят производството, с цел да попълнят запасите си.

" Имаме съглашения с две водещи американски компании за взаимно произвеждане в Украйна на муниции 155-ти диаметър ", сподели Камишин, само че означи, че Украйна в никакъв случай не е произвеждала такива снаряди и това ще отнеме " най-малко две години, най-много три ".

Съобщението беше направено след двудневна украинско-американска среща по въпросите на защитата във Вашингтон , която включваше двустранни срещи за разискване на бойните проекти на Украйна за 2024 година и ограничения за реализирането им.

Киев и Вашингтон подписаха документ, който формулира желанията им за ускорение на взаимното произвеждане на оръжия и продан на механически данни, с цел да се отговори на незабавните потребности на украинската войска в противовъздушната защита, поддръжката и производството на сериозно значими муниции.

Междувременно Зеленски благодари на Япония за " доста навременното и доста належащо решение за поддръжка на Украйна ".

" 4,5 милиарда $ е общата сума и чакаме първата част – 1,5 милиарда $, още през януари. Значителна част от този пакет помощ ще пристигна напролет “, сподели той във вечерното си видеообръщение.

Той означи, че Япония е била поредна и доста кардинална в поддръжката си за Украйна и нейния народ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР