Украинският Зеленски предприема действия за замяна на военния министър

...
КИЕВ (Ройтерс) - Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя,
Коментари Харесай

КИЕВ (Ройтерс) - Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че е решил да освободи министъра на отбраната Олексий Резников от поста му и ще поиска от парламента тази седмица да го смени с Рустем Умеров, ръководител на основния приватизационен фонд на Украйна.

Съобщението, направено във вечерното му видеообръщение към нацията, поставя началото на най-голямото разтърсване на отбранителната структура на Украйна по време на войната, започната от Русия през февруари 2022 г. .

Резников, който беше назначен за министър на отбраната през ноември 2021 г., помогна за осигуряването на милиарди долари западна военна помощ за подпомагане на военните усилия, но беше преследван от обвинения за подкуп около неговото министерство, които той описа като клевета.

„Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников премина през повече от 550 дни пълномащабна война“, каза Зеленски.

„Вярвам министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло."

Смяната на министъра на отбраната трябва да бъде одобрена от парламента, но вероятно ще бъде подкрепена от мнозинството от депутатите във Върховната Рада. Зеленски каза, че очаква парламентът да одобри назначаването на Умеров.

Умеров, 41-годишен бивш депутат, който е кримски татарин, оглавява Фонда за държавна собственост на Украйна от септември 2022 г. и играе роля в чувствителни военновременни преговори по, например, черноморската сделка за зърно.

(Доклад от Том Балмфорт и Анна Прухничка; Редактиране от Даян Крафт)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР