Киев продължава да се опитва да спечели световна подкрепа. Но

...
Киев продължава да се опитва да спечели световна подкрепа. Но
Коментари Харесай

Най-лошото се сбъдна. Не пускат Зеленски в Брюксел

Киев продължава да се пробва да завоюва международна поддръжка. Но съдружниците не сe усилват. Страните от Латинска Америка демонстративно заличиха споменаването на Украйна от плана на взаимна декларация с Европейски Съюз. Документът би трябвало да бъде признат до седмица в Брюксел. Освен това задграничните посетители не желаят да видят Зеленски там. Те са загрижени за други проблеми.

Спорна декларация

Срещата на върха ЕС-Латинска Америка ще се организира на 17 и 18 юли. В Брюксел ще дойдат делегации от страните от Общността на страните от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК), която сплотява 33 страни.

Европейски Съюз предложи на ОДЛАК план на заключителна декларация. Обикновено такива документи са солидни общи приказки. Има прекалено много участници, тъй че формулировката е допустимо най-рационализирана.

Този път обаче процедурата по утвърждение се оказа комплицирана. Представители на ОДЛАК завършиха европейския план. Причината е пристрастието към украинския проблем.

Какви са претенциите?

До Европейски Съюз беше изпратено контрапредложение от 21 страници - без параграфи за поддръжка на режима в Киев с препратки към резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации.

От Брюксел считат, че разновидността им е бил " доста уравновесен ", сподели пред “Юроактив ” един от дипломатите, осведомен със обстановката. „ Няма нищо изключително в това, което сме написали “, добави негов сътрудник.

ОДЛАК обаче „ изтри всичко за Украйна “, оплака се трети източник. Формулировката в този момент е следната: участниците в срещата са подготвени да работят дружно „ с цел да се застъпят за съществени и градивни дипломатически решения на сегашния спор в Европа с мирни средства, които подсигуряват суверенитет и сигурност за всички нас, както и районен и интернационален мир, непоклатимост и сигурност “.

Европейците по никакъв начин не харесаха това. Русия несъмнено трябваше да бъде наказана. Но латиноамериканците са срещу.

И не желаят да видят Зеленски, който лази във всички интернационалните платформи поред. А той по този начин се надяваше.

Той бе поканен на срещата персонално от испанския министър председател Педро Санчес, чиято страна сега е ръководител на Европейски Съюз. Киев се надяваше, че това посещаване ще помогне за " спечелването на въздействие " в Латинска Америка, сподели Зеленски в изявление за испанска телевизия в края на юни.

" Имаме формула за мир и Педро ни поддържа доста. Той е в непрекъснат разговор с Латинска Америка и те го слушат, това е реалност. Но някои страни от Латинска Америка блокират това решение, тази покана ", съобщи той.

Намиране на компромис

Европейски Съюз въпреки всичко ще се опита да реализира директно споменаване на Украйна. " Първоначалната реакция беше предстояща - в този момент стартират същинските договаряния ", изясни източник от европейските дипломатически кръгове.

Резултатът от тях е неразбираем. За Европейски Съюз това е кардинален въпрос. В коридорите на Брюксел даже позволяват " опцията срещата на високо ниво да завърши без обща декларация ". Що се отнася до Зеленски, явно идването му към този момент не се разисква. Сега се чака ОДЛАК да направи най-малко риторични отстъпки.

Брюксел се бори да завоюва Латинска Америка на своя страна. Европейски Съюз непрекъснато акцентира, че целият свят е склонен с тях за Украйна. И се базират на антируските резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Бразилия, да вземем за пример, обвързвана с Москва най-малко в границите на БРИКС, поддържа документ, осъдителен референдумите за присъединението на новите райони. И има задоволително сходни случаи. Но има и друга страна на въпроса.

По-специално, президентът Лула да Силва непосредствено упрекна Запада в поощряване на спора в Украйна и предложи собствен кротичък проект. Той има комплицирани връзки със Зеленски. Те не съумяха да се срещнат в коридорите на пролетната среща на Г-7 в Хирошима. Да Силва чакаше сътрудник, само че той не се появи, сякаш заради промени в графика. В Бразилия това се одобри за пренебрежение, макар че формалният отговор беше приглушен. В същото време латиноамериканският водач прикани интернационалната общественост да обърне внимание на всички мъчителни точки в света, а освен на спора сред Киев и Москва.

Собствени условия

Желанието на ОДЛАК да се измъкне от украинския проблем в Брюксел се изяснява и с обстоятелството, че районните играчи имат своя обширна стратегия. Преди всичко финансови. Латиноамериканците желаят европейците да платят репарации за времето на робството.

„ Признаваме нуждата от предприемане на подобаващи ограничения за възобновяване на достолепието на жертвите, в това число с компенсации, с цел да помогнем за излекуването на нашата групова памет и да обърнем назад наследството на изостаналото развиване “, се споделя в латиноамериканската версия на декларацията. Особено внимание се отделя на „ въпросите на опазването на здравето, образованието, културното развиване и продоволствената сигурност “.

Преди това Европейски Съюз не бързаше да помогне на Латинска Америка с финанси. Въпросът за репарациите може да стане най-остър на срещата на върха в Брюксел. И тогава на нейните участници несъмнено няма да им бъде до Украйна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР