Киев прие поетапния план за изпълнение на политическата част от

...
Киев прие поетапния план за изпълнение на политическата част от
Коментари Харесай

Формулата на Щайнмайер - стъпка към мир в Украйна или към нови раздори

Киев одобри поетапния проект за осъществяване на политическата част от Минските съглашения - " формулата на Щайнмайер ". Това провокира въздишка на облекчение в европейските столици и суматоха измежду украинската политическа общественост, написа " Росийская газета ".

Според съветския официоз обаче установяването на мир в Украйна " не устройва нито опозицията във Върховната рада, нито част от новото болшинство. Но първата стъпка към мир е направена и през днешния ден единствено от президента Володимир Зеленски зависи дали страната му ще се движи и отсега нататък по пътя, така неизвестен в обкръжението му ".

" Формулата на Щайнмайер ", определяща механизма за въвеждане на самоуправление в част от Донбас, " не е нова редакция на Минските съглашения, нито ги заменя. Тя е единствено помощен инструмент - писмено завършена и подписана от всички участници в уреждането карта за осъществяване " на комплекса от ограничения за осъществяване на споразуменията, декларира официозът.

Самият специфичен статут на сепаратистки Донбас съгласно вестника е разказан в детайлности в признатия, " само че незадействан и до през днешния ден закон за спецификата на локалното самоуправление в тези територии и да бъде рестартиран той също е обвързване на Киев ".

Спирането на кръвопролитието, юридическото унищожаване на " черната дупка " в центъра на континента, възобновяване на в миналото най-развития стопански район на Украйна несъмнено е преференциално за Европа, за Русия и за жителите на Донбас. Но както сочи реакцията на групов Киев, това изрично не устройва множеството украински политици, все по този начин подготвени да унищожават свои сънародници " в името на мира ", разяснява " Росийская газета ".

Вестникът разказва митинги на " неонацистки групировки и парламентарни партии " против подписването на формулата на Щайнмайер от Киев. Според московския ежедневник има действителна заплаха от " нов Майдан " и дестабилизация в Украйна, тъй като бойци от " националистически и неонацистки " формирования към този момент " са оповестили готовност в обществените мрежи и нагнетяват ситуацията ". А президентът Зеленски " не рискува да се обърне непосредствено към надалеч по-многобройните си гласоподаватели, искащи мир непременно ".

" Росийская газета " помества и декларация на сепаратистките водачи в Донбас под заглавие " Приканваме господин Зеленски да не ни диктува условия ".

" Сами ще решаваме (...) по какъв начин ще се интегрираме с Русия ", декларират водачите на така наречен Донецка и Луганска национални републики. " Киевската власт няма да получи никакъв надзор върху границата " с Русия в региона на Донбас, акцентират те.

Зеленски направи на брифинг редица неприемливи изказвания, напълно в прорез с Минските съглашения. Те показват, че украинската страна и отсега нататък няма да извършва уговорките си за споразумяване на спора, написа " Известия ".

Според всекидневника Зеленски е декларирал, че ще се готви нов закон за самоуправление в Донбас, координиран с украинската общност, а не със сепаратистите, а изборите в размирния район ще се проведат, едвам откакто Киев получи надзор върху границата му с Русия. Това опонира на съгласувания от тристранната контактна група комплекс от ограничения за осъществяване на Минските съглашения, твърди " Известия ".

Украйна като че ли е изпълнила уговорките си съгласно " нормандските " договорености, само че изказванията на украинския водач напълно ги обезсилват. Яснота по тези още веднъж назрели въпроси може да настъпи след нова среща на равнище държавни глави в " нормандски формат " - в случай че тя въпреки всичко се състои, допуска вестникът.

Повечето украински политици изрично признават или осъждат подписването на формулата на Щайнмайер от Киев. За разлика от тях елементарните украинци не могат да кажат какво е отношението им към документа. Според допитване на групата " Рейтинг " 60 на 100 от жителите на страната не знаят дали реализирането на тази формула ще е от изгода за Украйна или ще й навреди, написа " Комерсант ".

Категорично я поддържат 8 на 100 от участниците, а 15 % декларират, че няма да се примирят с нея при никакви условия и несъгласните са надалеч по-активни от последователите на новия мински документ. Онези, които считат, че формулата заплашва суверенитета на Украйна, се заканват постоянно да излизат на централните улици и площади, напомняйки на президента Зеленски, че властта в страната може да се сменя освен посредством избори, се споделя в материала.

Формулата на Щайнмайер стана формула на раздора, установи в заглавие " Независимая газета ", като акцентира, че новият документ не значи мирни договорености със сепаратистите.

Ако става дума за " мир непременно " и цената излезе прекомерно висока, явно е, че ще има отвращение най-малкото в Западна и Централна Украйна, несклонни към капитулантски договорености с Москва. Мнозинството украинци не поддържат предвижданата обща прошка за сепаратистите, нито автономията за част от Донбас, счита украинската социоложка Ирина Бекешкина.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР