Киев отрече да е получавал нови самолети от ЗападаЗащитниците на

...
Киев отрече да е получавал нови самолети от ЗападаЗащитниците на
Коментари Харесай

Украинските сили отстъпват в Донбас

Киев отхвърли да е получавал нови самолети от Запада
Защитниците на „ Азовстал” желаеха въздушен мост за евакуация

Заводът в Мариупол „ трансфорат в доста обичайно укрепление”

Подразделенията на украинската войска са се изтеглили изцяло от три региона в Луганска област в Донбас - по този начин нареченият триъгълник Рубежное-Северодонецк-Лисичанск, предадоха в сряда формалните съветски медии, базирайки се на публична информация от управляващите в самопровъзгласилата се Луганска национална република (ЛНР).

Агенция ТАСС цитира изказване на представител на националната милиция в ЛНР, съгласно който в сражения предшестващото денонощие въоръжените сили на Украйна са изгубили минимум 165 души персонален състав в сражения в упоменатия стратегически регион. Руските медии оповестяват за унищожени единадесет единици бронирана техника на украинките въоръжени сили, както и пускова ракетва установка „ Бук-М1”.

„ Съзнавайки неизбежното нахлуване на войските на ЛНР към обитаемият пункт Золотое, благодарение на хеликоптери генералът, командващ въоръжените сили на Украйна, както и администрацията на града, забъркана в незаконни схеми с наемниците в Украйна, бяха изведени”, сподели представителят на националната милиция на Луганск.

По-рано същия ден съветските медии цитираха сътрудник на организацията „ Луганскинформцентр” от региона на бойните дейности в упоменатият стратегически триъгълник, съгласно който украинските елементи „ просто са си отишли, всички”. Според източникът в региона се чакат „ голям брой изненади”, в това число всеобщо предаване в плен на украински военнослужещи.

Информацията за сраженията в Луганска област идва на фона на продължаващата блокада на завода „ Азовстал” в Мариупол. Западните медии разпространиха в сряда сутринта видеозапис на командващия последните бранители на комплекса от 36-та бригада на морската пехота на Украйна, който съобщи, че на бойците му остават броени часове живот и прикани западните страни да провеждат въздушен мост за изтеглянето на оживелите в трета страна. От града беше проведен филантропичен кулоар за евакуация на последните мирни поданици на Мариупол.

Чеченският водач Рамзан Кадиров разгласява собствен видеозапис в обществените мрежи, в който съобщи че региона на завода „ Азовстал” е бил „ трансфорат в доста обичайно укрепление”.

Междувременно украински руско-езични медии цитираха публично официално съобщение на въоръжените сили на Украйна, съгласно което Киев не е получавал бойни самолети от други страни. Изявлението пристигна откакто формалният представител на Пентагона Джон Кърби съобщи в сряда сутринта, че Съединени американски щати са съдействали за доставянето на изтребители и аварийни елементи за украинските военновъздушни сили.

„ Украйна не е получавала нови самолети от сътрудниците си! Със съдействието на държавното управление на Съединени американски щати Военновъздушните сили на Украйна получиха аварийни елементи и комплекти за възобновяване и ремонт на парка от летателни апарати, които се намират на въоръжение”.



Въпреки заканите на Москва към Хелзинки
Финландия стартира дебата за участие в НАТО


Премиерите на Швеция, Магдалена Андерсон (вляво) и на Финландия, Санна Марин, оповестиха преди седмица общите си планове да стартират национални съвещания за участие в НАТО.

В Народното събрание на Финландия започнаха в сряда диспути за присъединение на страната към НАТО за по-добра отбрана от възможна съветска експанзия, съобщи Агенция Франс Прес.

Въпреки най-новите изказвания на Москва, че ще разположи нуклеарни оръжия в Балтика, в случай че Финландия или прилежаща Швеция се причислят към водения от Съединени американски щати западен боен съюз, Хелзинки има желание да вземе решение бързо, разяснява Агенция Франс Прес. Миналата седмица министър-председателят Санна Марин съобщи, че съгласно нея то ще бъде взето „ до няколко седмици”. Според финландски медии, над стотина от 200-те депутати към този момент са решили да поддържат кандидатурата, а единствено 12 са срещу.

Междувременно организация Ройтерс цитира изследване, по поръчка на вестник „ Афтонбладет”, което демонстрира, че 57% от шведите поддържат участие в НАТО - с 6 процентни пункта повече спрямо сходно изследване през март. Броят на съперниците на присъединение към алианса са спаднали на 21% от 24% през март, а този на колебаещите се - на 22% от 25%.

По данни на западните разузнавания
До 20 000 наемници се бият за Русия в Източна Украйна


Трудно да се откри какъв брой от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от „ Вагнер” (на снимката) и какъв брой са бойци от Сирия или Либия, показват специалисти.

Между 10 и 20 хиляди наемници от частната военна компания „ Вагнер”, сирийски и либийски бойци се бият на страната на Русия в Източна Украйна, заяви неназован информиран формален представител на Европейски Съюз, представен от Агенция Франс Прес.

Те „ нямат транспортни средства или тежки оръжия” и идват, с цел да подсилят съветските войски, заяви пред медии във Вашингтон европейският представител, поискал анонимност. Той посочи, че са установени „ прехвърляния от зони като Сирия и Либия към източния район на Донбас”, където Москва стартира нова фаза на своето нахлуване. Трудно е обаче да се откри какъв брой от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от „ Вагнер” и какъв брой са бойци от Сирия или Либия.

В края на март английското министерство на защитата заяви, че се чака „ над 100 наемници” от „ Вагнер” да бъдат ситуирани в Източна Украйна, „ с цел да организират бойни операции”. Компанията „ Вагнер” е считана за близка до съветските управляващи. Нейни членове са обвинени в зверства в Мали, Либия и Сирия, напомня Агенция Франс Прес.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в понеделник, че Русия е почнала огромно нахлуване в Донбас, който е новата стратегическа цел на съветските сили след изтеглянето им от региона на Киев. Част от територията е към този момент под контрола на проруските сепаратисти от 2014 година До „ 4 до 6 месеца” съветските сили евентуално ще управляват Луганска област, част от Донбас и дребна линия земя, водеща към Запорожка област, съобщи европейският представител.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР