Киев отказва предложените от Москва хуманитарни коридори към Беларус и

...
Киев отказва предложените от Москва хуманитарни коридори към Беларус и
Коментари Харесай

ТАСС: Киев отказва хуманитарните коридори, предложени от Русия

Киев отхвърля препоръчаните от Москва филантропични коридори към Беларус и Русия, заяви държавното управление, представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Коридорите за евакуация бяха планувани за столицата Киев и градовете Мариупол, Харков и Суми. Русия предприе стъпката по експлицитната молба на френския президент Еманюел Макрон.

Отварянето на филантропични коридори в сходство с съветското предложение е недопустимо за украинската страна.

Това съобщи в понеделник вицепремиерът Ирина Верещук, оповестява ТАСС.

„ Това е недопустим вид за отваряне на филантропични коридори “, сподели тя на брифинг. Киев окачестви предлагането за филантропични коридори от страна на Москва като „ аморално “, тъй като вървяло с изискване евакуацията да е към Беларус или Русия.

По-рано през днешния ден Министерството на защитата на Русия разгласи, че ще отвори в време 10 часа московско (9 часа киевско) няколко филантропични коридора и ще вкара режим на прекъсване на огъня за изтегляне на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми.

В посочения час ще бъдат отворени филантропични коридори за извеждане на цивилното население от Киев, Мариупол, Харков и Сума, заяви и Междуведомственният координационен щаб, виновен за филантропичния аспект от войната в Украйна.

Според Украйна, предлагането на Русия е филантропичните коридори да отведат бежанци до Беларус или Русия. “Това са жители на Украйна, те би трябвало да имат право да се изтеглят на територията на Украйна. Това е безусловно обикновено ", съобщи представител на украинския президент.

Русия подхваща стъпката по експлицитната молба на френския президент Еманюел Макрон, както и предвид на обстановката в тези градове, се акцентира в изказването.

" Като регистрира пагубната филантропична конюнктура и внезапното й утежняване в градовете Киев, Харков, Сума и Мариупол, а по този начин също и по молба на президента Емануел Макрон към съветския президент Владимир Путин, Въоръжените сили на Русия афишират " спокоен режим " от 10.00 часа на 7 март и отварят филантропични коридори ", се показва в известието.

Пожелал анонимност представител на Елисейския замък съобщи, че Макрон е изискал от съветския президент да приключи военните дейности в Украйна, да съблюдава филантропичното право и да разреши на филантропични организации достъп до сериозните точки.

Така, от Киев през редица обитаеми места, евакуиращите се могат да се доберат до Гомел, а от Мариупол - до Ростов на Дон или Запорожие. От Харков жителите могат да се измъкнат до Белгород, а от Сума - също до Белгород или Полтава. От съответните точки на територията на Русия се предлага да стигнат с разнообразни типове превоз до пунктове за бежанци.

" Настояваме от украинската страна да извърши всички условия по основаването на филантропичните коридори в съответните посоки и да обезпечи организирането на извеждането на цивилните жители и чужденците ", се добавя в известието.

Русия е уведомила Организация на обединените нации, ОССЕ и други интернационалните организации за желанието си да отвори нови филантропични коридори за евакуация на мирното население. Руските военни ще управляват и възможни опити от украинска страна да осуети извеждането от градовете на цивилните, прецизира още Министерство на защитата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР