Киев обяви, че Турция е разрешила на руски кораб, превозващ

...
Киев обяви, че Турция е разрешила на руски кораб, превозващ
Коментари Харесай

Украйна възмутена от Турция

Киев разгласи, че Турция е разрешила на съветски транспортен съд, пренасящ украинско зърно, да напусне пристанище Карасу, оповестява " Ройтерс ".

Украинското външно министерство назова обстановката " неприемлива " и уточни, че ще привика турския дипломат по въпроса, цитира news.bg.

" Съжаляваме, че на съветския транспортен съд " Жибек Жоли ", цялостен с откраднато украинско зърно, беше разрешено да напусне пристанището Карасу макар доказателствата за закононарушение, показани на турските управляващи ", написа в Туитър представителят на ведомството Олег Николенко.

Посланикът на Турция в Киев ще бъде поканен в Министерството на външните работи на Украйна, с цел да обясни тази неприемлива обстановка, добави той.

На 2 юли стана ясно, че украинската страна е поискала от Турция да задържи сухотоварния транспортен съд " Жибек Жоли ", който плава под съветски байрак, а на борда му, съгласно Киев, има зърно, изнесено от окупирания от Русия Бердянск.

Вчера стана ясно, че Украйна е поискала от Турция да помогне за следствието на още три кораба, плаващи под съветски байрак, като част от напъните на Киев да проверява това, което твърди, че е кражба на зърно от окупираната от Русия своя територия.

Украйна упреква Русия за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла минимум 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Турция към този момент съобщи, че ще се опълчи на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други артикули и да ги продава нелегитимно на интернационалните пазари.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу уточни, че Анкара проверява изказвания, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да разреши такова зърно да бъде докарано в Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР