Киев обвини Москва, че е атакувала украинския град Бахмут с

...
Киев обвини Москва, че е атакувала украинския град Бахмут с
Коментари Харесай

Украйна обвини Русия в използването на фосфорни бомби в Бахмут

Киев упрекна Москва, че е атакувала украинския град Бахмут с фосфорни бомби. На фрагменти, снимани с разследващ дрон, се виждат здания, обхванати от пожар. Фосфорните оръжия не са неразрешени, само че използването им в цивилни региони се счита за военно закононарушение. Те основават бързоразпространяващ се огън, който мъчно се гаси.

Киев упрекна Москва, че е атакувала украинския град Бахмут с фосфорни бомби. На фрагменти, снимани с разследващ дрон, се виждат здания, обхванати от пожар. Фосфорните оръжия не са неразрешени, само че използването им в цивилни региони се счита за военно закононарушение. Те основават бързоразпространяващ се огън, който мъчно се гаси.

Украинското министерство на защитата съобщи, че са били взети на прицел " необитаеми области на Бахмут със запалителни боеприпаси ". И добави, че съветските сили не престават " да унищожават града ".

Не е ясно по кое време тъкмо се е случила хипотетичната офанзива, написа английската Военновъздушни сили. Русия и преди е била упреквана, че е употребила подобен боеприпас. Тя се пробва да овладее Бахмут от месеци макар разногласията за стратегическата значителност на града. Според западни данни до момента хиляди съветски военни са починали в борбата.
Реклама Поредни обвинявания в приложимост
Украйна упреква Русия, че е употребила бял фосфор няколко пъти, откогато предприе нашествието си предходната година, в това число в Мариупол. Тогава от Пентагона нарекоха изказванията за такава офанзива " надълбоко притеснителни ".

Белият фосфор е субстанция, който се възпламенява при контакта с О2, създавайки ярки облаци от дим. Той гори при 800 градуса по Целзий и може да аргументи тежки провали по човешката кожа. Също по този начин мъчно се отстранява и може да се възпламени още веднъж при свалянето на превръзките. От правозащитната организация Human Rights Watch показват, че химикалът е " прочут с тежките пострадвания, които предизвиква ". Но прецизират, че белият фосфор не попада под възбраната на Конвенцията на Организация на обединените нации за стандартните оръжия, защото главната му цел е да основава дим, който да прикрива дадена военна интервенция. Според анализатори обаче използването на такова запалително оръжие покрай цивилни региони е нелегално.

Информацията за офанзивата идва ден, откакто ръководителят на съветската частна военна формация " Вагнер " Евгений Пригожин позволи евакуиране на силите си от Бахмут до 10 май поради спор по отношение на доставките на боеприпаси. Той уточни, че жертвите от страна на " Вагнер " всеки ден " порастват в геометрична градация ", и разгласи, че причина за решението му за евакуиране е съветското министерство на защитата. " I am withdrawing Wagner units from Bakhmut because, in the absence of ammunition, they are doomed to a senseless death, " Prigozhin said, adding that the Bakhmut offensive will be handed over to the Russian Defense Ministry.

- The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
Реклама Киев опровергава Пригожин
Въпреки изказванията на Пригожин въоръжените сили на Украйна споделят, че не виждат никакви признаци за идно евакуиране на съветските наемници от Бахмут. Според високопоставени представители на Киев " Вагнер " в действителност трансферира свои бойци в града от цялата фронтова линия. Целта била той да бъде високомерен до отбелязването на Деня на успеха на 9 май, като това да бъде показано за алегоричен акт за Русия.

Засилването на боевете идва на фона на информацията, че Украйна приготвя началото на огромна контраатака през идващите седмици. Пригожин съобщи, че чака настъплението да стартира най-рано на 15 май.
Свързани публикации Войната в Украйна | Русия разгласи, че два дрона са атакували Кремъл, Путин е незасегнат 3 май 2023, 15:07 Войната | Русия разполага нуклеарни оръжия в Беларус 26 март 2023, 11:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР