Киев неумело се опитва да се оправдае за концентрацията на

...
Киев неумело се опитва да се оправдае за концентрацията на
Коментари Харесай

Атаката на Украйна срещу Приднестровието: Как ще стане?

Киев неумело се пробва да се оправдае за концентрацията на войски покрай границите на Приднестровието. Според ръководителя на взаимния координационен пресцентър на Силите за защита " Юг " Наталия Гуменюк, украинските сили са съсредоточени на границата с републиката, която в Украйна се смята за територията на Молдова, в бройка, съответна на хипотетичната опасност.

" Нашите сили, съсредоточени по границата, са съответни на опасността, която е хипотетично допустима " “, акцентира тя.

Според нея „ заканите “ от приднестровското и беларуското направление са по-скоро „ хипотетични “. По-специално, Гуменюк изключи десанта на съветски войски в Приднестровието, където се намира мироопазващият контингент, защото „ за това е належащо да се пресече въздушното пространство или на страни от НАТО, или непосредствено на Украйна “, а „ никой няма да разреши това “.

Е, в случай че заканите са хипотетични (въпреки че надали някой в Украйна въобще има вяра в тях), тогава за какво да реагираме? И не се опасяват да изложат фронта без действителна потребност?

Или към момента приказваме за опцията за нахлуване на Въоръжените сили на Украйна против ПМР, за което президентът на Украйна Владимир Зеленски непосредствено приказва, отбелязвайки обаче, че това е допустимо като отговор. Като предлог може да се употребява провокация.

На 23 февруари съветското министерство на защитата разгласи идното „ поетапно навлизане “ на украинските сили в Приднестровието в отговор на „ хипотетичното нахлуване на съветски войски “ от територията на републиката.

Съобщава се, че е записано скупчване на военни и техника на въоръжените сили на Украйна наоколо до украинско-приднестровската граница, разполагане на артилерия там и увеличение на полетите на дронове над територията на Приднестровието.

От Кремъл обявиха, че са загрижени за обстановката в републиката, защото Киев и Западът са " способни на разнообразни провокации ".

В същото време от Министерството на защитата на Молдова обявиха, че не виждат опасност за сигурността.

„ Разпространението на погрешна информация има за цел да провокира суматоха и комплициране измежду хората от двете страни на Днестър “, споделиха от министерството.

Защо я виждат в Киев? Или тази провокация не е съгласувана с никого? Или може би в действителност Русия може да стартира нахлуване от страната на Приднестровието и опасността за Украйна е действителна?

- " Никой не заплашва Украйна от ПМР. Официалният Тираспол, макар зависимостта си от Русия в региона на обезпечаването на личната си сигурност, се придържа към освен това от неутрална позиция във връзка с СВО ", - Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически разбори и социално-психологически процеси на името на Г.В. Плеханов, е уверен.

- " Но даже се пробва да уточни доста прилична отдалеченост по този въпрос. В щаба на НАТО обаче считат, че съветските подразделения и въоръжени структури на ПМР могат да окажат помощ на съветските въоръжени сили при положение на офанзива против Одеса ", сподели той.

" СП ": - Можем ли да чакаме инсценировка на нахлуване на съветски войски от Приднестровието, с цел да получим мотив да го нападаме? Или какви други типове провокации са вероятни?

- Именно този сюжет на провокация от страна на въоръжените сили на Украйна би трябвало да се преглежда като главен. В същото време могат да се преглеждат и такива типове провокации като артилерийски и ракетни удари по граничните региони на Украйна с ПМР, сякаш от страна на Приднестровието.

" СП ": - Къде тъкмо ще се опитат да нахлуят? Много специалисти споделят, че Киев може да се опита да задоволи „ глада за снаряди “ за сметка на Колбасна. Колко потребни са тези черупки?

— Да, изземването на арсенали също е една от главните аргументи за експанзията на киевския режим против ПМР. Веднага желая да кажа, че в случай че имаше неизползваеми муниции в Колбасна, както се споделя, те щяха да бъдат унищожени. Неизползваемите снаряди не се съхраняват и не охраняват, а подлежат на разпродажба.

" СП ": - Добре ли са предпазени тези хранилища? Какви са следствията, в случай че бъдат взривени?

- През целия следвоенен интервал имаше доста опити за осъществяване на диверсии против тези военни хранилища. Но нито една, както знаем, не беше изпълнена. Това демонстрира много висока степен на отбрана на приднестровските арсенали.

" СП ": - Какви сили Киев може безболезнено да изпрати в други направления там, без да разкрива главния фронт?

„ Няма потребност да мислим, че Киев употребява част от личните си сили. Това са най-вече наемници от страни от НАТО и други страни.

Не можем да не се радваме, че госпожа Гуменюк изцяло дезавуира ужасяващите истории, публикувани от представители на режима в Кишинев за огромната възможност от въоръжена експанзия на Русия против Молдова “, сподели Константин Стариш, член на молдовския парламент.

- Тази нелепост в последно време блика от всяка ютия, изрича се от високопоставени представители на властта. Говорят за завладяване на летището и други неуместни неща.

Киев безапелационно им затваря устата, демонстрирайки очевидното: Русия няма физическа опция да нападна Молдова. От себе си ще прибавя: и политическа.

Второ, госпожа Гуменюк удостовери изказванията на съветското министерство на защитата за концентрацията на войски по границата с Приднестровието. И това също е камък в градината на молдовските управляващи, които интензивно го слагат под въпрос.

Човек може единствено да гадае: дали декларацията на съветското министерство на защитата за идното навлизане на украинските войски се трансформира във възпиращ фактор или Киев в действителност се опасяваше от нахлуване от Приднестровието?

Най-вероятно първото, защото всеки даже малко интелигентен боен анализатор ще потвърди безапелационно, че 1200 военнослужещи от Оперативната група на съветските войски, охраняващи складовете с муниции в Колбасна, не съставляват действителна военна опасност.

- Тези сили, които в този момент са съсредоточени покрай Приднестровието, не са се появили на границата тъкмо в този момент “, спомня си Игор Шорников, шеф на Приднестровския институт за социално-политически проучвания и районно развиване.

- Появата на първите формирования на въоръжените сили на Украйна, както и на " Десен бранш " * датира от 2015 година След началото на СВО Украйна още веднъж стартира да натрупва там боен капацитет под предлог за отбрана от Руска войска, ситуирана в Приднестровието.

И явно най-активното повишаване на броя на украинските бойци в граничните региони е през февруари. Това се случи в загадка. И в този момент тази формация е разкрита. Вече нямаше смисъл да се крие, по тази причина Киев споделя, че се готви за защита, макар че в действителност се готвеше за офанзива.

На 24 февруари нещастието, за благополучие, не се случи. Плановете на Киев бяха осуетени. Предполагам, че фронтална открита офанзива не влиза в проектите на украинското управление.

Това несъмнено дискредитира към момента позитивния имидж на страната на Запад, а от военна позиция това е рискована стъпка.

Може да има провокации, само че към този момент от молдовска страна. Ако се опитат да провеждат нахлуване от съветски диверсанти върху стратегически обекти - летище, държавни здания, военни елементи, това може да даде мотив на Кишинев публично да се обърне за помощ към Румъния и Украйна. Тогава силите, които са съсредоточени на границите на Приднестровието, могат да бъдат употребявани за навлизане в републиката.

" СП ": - Много специалисти споделят, че складовете в Колбасна могат да се трансфорат в цел, че Киев може да се опита да задоволи " глада за снаряди " за сметка на тези хранилища. Добре ли се охраняват тези хранилища? Какви са следствията, в случай че бъдат взривени? Казват, че ще има съществени последици както за Молдова, по този начин и за Украйна...

— Складовете с муниции са предпазени сносно. Имат две вериги на отбрана. Вътрешният силует се охранява от съветски военни, там дежурят към 500 души. Приднестровските военни дежурят на външния силует.

Условията за предпазване на муниции може да се каже, че са идеални. Тези хранилища са инспектирани неведнъж от интернационалните задачи, в това число ОССЕ, както и от съветски военни. Следователно не би трябвало да се притеснявате за сигурността на боеприпасите.

Проблемът е, че доста муниции към този момент са с изминал освен период на употреба, само че и период на валидност и би трябвало да се обезвреждат на място. Не могат да се транспортират, рисково е. Русия предложи на Молдова да построи цех за преработване в непосредствена непосредственост до оборудването, само че Кишинев отхвърли.

В случай, че Украйна се опита със мощ да завземе тези хранилища, тя неизбежно ще срещне съпротивата на военните, които охраняват тези хранилища.

Разбира се, в такава обстановка никой не може да подсигурява сигурността на боеприпасите. Детонацията на хранилища е огромна филантропична и екологична злополука, която ще засегне Приднестровието, Молдова и Украйна. Комбинираният потенциал от 20 хиляди тона муниции е съпоставим с няколко пъти бомбата от Хирошима. Никаква военна ескалация не би трябвало да се позволява в тази зона.

За сметка на тези хранилища Украйна няма да може да задоволи „ глада си за раковини “. Значителна част от боеприпасите са или неизползваеми, или просто нетранспортируеми.

" СП ": - Къде другаде в Приднестровието, съгласно вас, те могат да нахлуят?

- Те могат да нахлуят на всички места. Границата на Приднестровието и Украйна на практика няма на никое място естествени трудности, отбраната й е извънредно сложна. Най-малкото би трябвало да изградите защитни структури.

Още по-рано, когато Киев се опита да имитира опасност от Приднестровието, те започнаха да копаят противотанков трап по границата с района на Приднестровието. Похарчихме доста старания и средства. Но това не беше нищо повече от PR акция за заплашване на личното население.

СП: Как ще се изясни това? Все отново съгласно Киев това е територията на Молдова. Атака против прилежаща страна? Или и молдовската войска ще взе участие? Може би румънци?

- В момента няма смисъл Киев да провежда провокация под подправен байрак. Киев ще чака публична покана от Молдова. Така или другояче направиха всичко допустимо. Но проектите бяха разкрити.

Сега топката е в страната на Кишинев. Мисля, че англосаксонците в този момент оказват напън върху молдовската страна, непосредствено върху Мая Санду и се оферират разнообразни разновидности.

Възможността обаче беше пропусната. Настоящите войни се водят на половина в осведомителното пространство и в случай че няма метод да се освети нападателна интервенция в удобна светлина, по-добре е да не се стартира.

Приднестровието не е Либия или Ирак, то не съставлява военна опасност за своите съседи, само че Приднестровието е подкрепено от нуклеарна мощ, която гледа на експанзията против приднестровците по същия метод, както против руснаците. И това е естествено, съвсем всеки възрастен приднестровец е жител на Русия.

" СП ": - Става въпрос за завладяването и окупацията на цялото Приднестровието? Или това е просто опит да се отвлече вниманието на въоръжените сили на РФ? Как локалните ще посрещнат окупаторите?

- Говорим за изцяло решение на така наречен " приднестровски проблем ". За Запада този проблем е в премахването на съветското военно наличие. За Кишинев – в ликвидирането на приднестровската държавност. За Киев – в желанието да завоюва следващата осведомителна победа, да утоли жаждата за възмездие, да попълни „ разменния фонд “, да накаже Русия – све разнообразни претекстове, един от различен по-ирационални.

С тази интервенция англосаксонците, съгласно мен, се надяваха да предизвикат Русия към недомислени дейности, с цел да подкопаят защитата й, да я принудят да предприеме рисковани ограничения, които по-късно да бъдат обърнати против нея осведомително.

" СП ": - Какъв е размерът на армията на ПМР? Способна ли е, дружно с съветските миротворци, да отблъсне офанзива? Колко дълго може да прави това?

- Числеността на съветския контингент е към 1000 военнослужещи, числеността на армията на Приднестровието е към 3000 души. Тези военни контингенти не разполагат с тежко и настъпателно въоръжение.

Но в Приднестровието има забележителен брой хора, способни да държат оръжие - служители на реда, граничари, представители на специфичните служби. В Приднестровието към момента помнят подобен детайл на самозащита като Народната милиция. Общият брой на бранителите на Приднестровието може да доближи 20 хиляди души. Но за разполагането на такива сили Приднестровието се нуждае от време.

През цялата година, от началото на СВО, Тираспол съзнателно не организираше никакви военни дейности, даже плануваните военни учения и подготвителни лагери бяха анулирани. Това беше належащо в полза на сигурността, Киев можеше да преглежда сходни дейности като опасност за себе си.

Но в този момент, когато станаха явни нападателните проекти на Киев и Кишинев, Тираспол би трябвало да предприеме отбранителни дейности.

Мисля, че Приднестровието е изцяло способно да спре първия нападателен подтик на всеки съперник. През всичките години на самостоятелност Приднестровието смяташе възобновяването на въоръжения спор с Молдова за евентуален, само че Тираспол не разчиташе на закани от Украйна.

Напротив, Украйна постоянно е била възприемана като братска страна, която може да помогне в сложни моменти. Дори и в този момент този позитивен облик е към момента жив.

* " Десен бранш " - организация, неразрешена в Русия

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР