Киев и Харков продължават да са под руски артилерийски огън,

...
Киев и Харков продължават да са под руски артилерийски огън,
Коментари Харесай

Атаки в Киев, опит за прекратяване на огъня в Мариопул. Десетият ден от войната в Украйна

Киев и Харков не престават да са под съветски артилерийски огън, само че не са завладяни. Руски бойни хеликоптери обстреляха крайбрежния град Мариупол. Москва заяви, че двете страни са се договорили за краткотрайно преустановяване на огъня, с цел да се изтеглят цивилните поданици на черноморския град. Украйна обаче заяви, че съветската пукотевица не е спряла и краткотрайно отсрочи евакуацията.

Това са новините на 5 март, десетия ден от съветската инвазия в Украйна.
Киев, Харкив
Боевете за двата най-големи украински града - Киев и Харкив, не престават, като съветската войска се пробва да обкръжи столицата. Украинското издание The Kyiv Independent заяви, че рано в събота сирените още веднъж са зазвучали в Киев.

Предупреждения за въздушни набези прозвучаха и в Суми, Житомир и Чернихив, призовавайки хората да се скрият в най-близките бомбоубежища. Според украинската войска Русия нападна и по въздух и употребява високоточни оръжия.

Рано сутринта в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски удостовери в свое видео известие, че към момента е в Киев.

"Продължаваме да се борим. Ще защитим страната си. Ще освободим земята си ", сподели Зеленски.

Украинската телевизия "Украйна-24 " заяви, че съветският обстрел над източния град Суми е почнал в 5ч локално време. В Харкив първите детонации са се чули още в 3ч сутринта, съобщи The Kyiv Independent.
Мариопул
Рано сутринта съветски бойни хеликоптери обстреляха крайбрежния град Мариупол. Пристанището на града беше обкръжено по-рано в сряда и от този момент е под блокада. Украинските управляващи оповестяват за цивилни жертви.

През цялата нощ представители на Русия и Украйна водиха договаряния за преустановяване на огъня и обезпечаване на филантропични коридори в Мариопул и Волноваха. Целта е цивилните поданици на двата града да могат да се изтеглят безвредно.

По-късно Русия заяви, че е реализирано съглашение и огънят ще бъде преустановен сред 9:00 и 16:00 локално време. Евакуацията на цивилните жители беше оповестена за 11:00 ч.

Около обяд обаче украинските управляващи оповестиха, че съветският обстрел продължава.

"Руснаците не престават да ни бомбардират и да употребяват артилерия. Откачено е ", сподели заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов пред Би Би Си.

От известие на локалните управляващи в Телеграм излиза наяве, че към момента има набези в Запорожия – крайната точка на евакуация, където трябваше да бъдат отведени цивилните поданици. Впоследствие евакуацията беше краткотрайно отсрочена.

"Няма преустановяване на огъня в Мариупол и няма преустановяване на огъня по целия път. Нашите цивилни са подготвени да избягат, само че не могат да го създадат под обстрел ", сподели още Орлов.

В Мариупол живеят близо 500 000 души, като достъпът до вода и електричество е пресечен. Градът се намира тъкмо сред сепаратисткия регион на Донбас и анексирания Крим. И двете територии са под съветски надзор от 2014 година

Другият град, за който трябваше да бъде обезпечен филантропичен кулоар - Волнахава, също е обект на мощни офанзиви. По думите на локални поданици, представени от Гардиън, съвсем всички здания в града са или развалени, или изцяло разрушени от съветски ракети.
Затваряне на небето
По-рано стана ясно, че НАТО не възнамерява затваряне на украинското въздушно пространство.

Алиансът не преглежда като вид зона над Украйна, неразрешена за полети, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това беше доказано и от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Той уточни, че такова решение може да докара до пълномащабна война на НАТО с Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди водачите на алианса зa отхвърли им да затворят небето над Украйна. По думите му по този метод НАТО "дава зелена светлина " на Русия да бомбардира украинските градове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР