Киев е предложил Великденско примирие на Москва, но тя е

...
Киев е предложил Великденско примирие на Москва, но тя е
Коментари Харесай

Откриха нови масови гробове край Мариупол

Киев е предложил Великденско помирение на Москва, само че тя е отказала, твърди президентът Зеленски. Официален коментар по тематиката на Русия няма. Критична остава обстановката в Мариупол, който съгласно Кремъл, към този момент е под съветски надзор. Кметът на града прикани за цялостна евакуация на града. Според украински медии, в едно от предградията му са открити още всеобщи гробове.

Според президента Володимир Зеленски руснаците са съумели да завладяват към 40 села в Източна Украйна, само че това е единствено краткотрайно. В среднощното си послание той приказва и за тежката обстановка в Мариупол и за отхвърли на Москва да се съгласи на краткотрайно преустановяване на огъня.

" На юг и на изток, окупаторите не престават да вършат всичко допустимо, с цел да има най-малко някаква победа, за която да приказват. Събират сили, докарват още батальони в страната ни. Дори се пробват да стартират така наречен готовност в окупираните региони. Нито една от тези стъпки няма да помогне на Русия да завоюва тази война. Те могат единствено да отсрочват неизбежното - моментът, в който ще би трябвало да изоставен страната ни. И по-конкретно Мариупол. Градът, който продължава да се съпротивлява на Русия. Независимо какво споделят окупаторите. За страдание, Русия отхвърли предлагането за помирение за Великден. Това доста добре демонстрира по какъв начин водачите в тази страна гледат на християнската религия, на един от най-радостните и значими празници ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Според кмета на Мариупол оставащите в града цивилни са подготвени да се изтеглят, само че украинските военни не желаят да се предадат и ще продължат да пазят пристанищния град.

" Все още има 100 хиляди души в града. Втори ден поред идват и желаят да се изтеглят. Но ни дават доста малко рейсове. Вчера дадоха обещание 90, пристигнаха единствено седем. Важно е да се разбере, че животът на хората, които остават там - е в ръцете единствено на един човек - Владимир Путин ", добави Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

В Запорожие дойдоха три рейсове с евакуирани от Мариупол. Сълзи на облекчение имаше в очите на доста от тях.

" Руснаците ни бомбардират от първия ден. Унищожават всичко! Сриват до основи града. И се пробват да припишат това на нашия " Азов ", сподели още Валентина Андрюшченко, гражданин на Мариупол.

Според украински медии, на към 20 км от стратегическото пристанище са открити още 2 всеобщи гроба. Предполага се, че там са събирани телата на убитите в Мариупол. Снимки на компанията Максар демонстрират, че засилена интензивност там е имало сред 23 и 26 март.

Страната ще се нуждае от 7 милиарда $ месечно, с цел да се оправи с икономическите загуби, които търпи поради нападението на Русия, счита президентът Володимир Зеленски. Според Световната банка, вредите нанесени по сградния фонд и инфраструктурата в Украйна се пресмятат на повече от 60 милиарда $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР