Кичур от косата на Ейбрахам Линкълн, увит в окървавена телеграма

...
Кичур от косата на Ейбрахам Линкълн, увит в окървавена телеграма
Коментари Харесай

Кичур от косата на Ейбрахам Линкълн продават на търг в САЩ

Кичур от косата на Ейбрахам Линкълн, завит в окървавена депеша за покушението против него през 1865 година, се продава на търг в Съединени американски щати, заяви Българска телеграфна агенция.

Аукционна къща "Пи Ар Окшън " от Бостън разгласи начало на онлайн наддаване преди провеждането на търга онлайн на 12 септември в Ню Хемпшър.

Аукционната къща дефинира минимална цена от 10 000 $, само че чака лотът да бъде продаден минимум за 75 000 $, сподели представителят Майк Граф. Дългият пет сантиметра кичур коса е отсечен при правосъдната експертиза на тленните остатъци на Линкълн, който е прострелян съдбовно от Джон Уилкис Бут в Театъра на Форд във Вашингтон.

Кичурът е даден на доктор Лаймън Бийчър Тод, братовчед на Мери Тод Линкълн, вдовицата на шестнадесетия президент на Съединени американски щати. Косата е увита в публична депеша от военно министерство, препратена на доктор Тод от асистента му Джордж Киниър от Лексингтън, Кентъки. Телеграмата е получена във Вашингтон на 14 април 1865 година Синът на Тод е написал върху нея "Тази депеша дойде във Вашингтон минути, откакто Ейбрахам Линкълн бе убит.

На идващия ден, когато доктор Тод получава кичур от косата му, той не намира в джоба си друго и завива в нея кичура, замърсен с кръв или мозъчна течност и написа с молив: "Косата на Е.Линкълн ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР