Киберсигурността остава основен фокус за компаниятаНовата посока на развитие в

...
Киберсигурността остава основен фокус за компаниятаНовата посока на развитие в
Коментари Харесай

Мнемоника развива нови услуги за съответствие с регулаторните изисквания

Киберсигурността остава главен фокус за компанията

Новата посока на развиване в Мнемоника – предложение на услуги за регулаторно сходство – е стратегическа за компанията, съобщи Вихрен Славчев (снимка: Мнемоника)

Българската ИТ компания Мнемоника уголемява портфолиото си от услуги за привеждане в сходство с нормативните условия. Това направление ще се развива от екип, управителен от Диана Хаджиева, която се причислява към компанията на позицията „ Одитор осведомителна и киберсигурност ”.

Диана има повече от 15 години опит в областта на банките и финансите, както и в софтуерни компании с фокус върху киберсигурността. Завършила е „ Право ” в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Има магистърска степен по киберсигурност от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”, където води лекции по дисциплината „ Правна рамка на киберсигурността ”. Сертифициран външен инспектор по ISO 27001 и ISO 22301.

„ Спазването на нормативните условия е безвъзвратен детайл от тактиката за киберсигурност на всяка компания. Имплементирането на механически и организационни ограничения за киберустойчивост, основаване на  процеси за постоянна оценка на риска, годишни одити на осведомителна сигурност и проби за уязвимости усилват доверието на клиенти и снабдители, ускоряват репутацията на сдружението, както и  оказват помощ за основаване на по–стабилни и положителни връзки сред сътрудниците ”, сподели Диана Хаджиева.

Основна цел на Директивата за мрежова и осведомителна сигурност (NIS2) е да насърчи и да увеличи равнището на сигурност на европейските компании, с цел да подсигурява цялост на данните и да ограничи приключването и разпространението на информация, разясни тя.

„ Спазването на нормативните условия е безвъзвратен детайл от тактиката за киберсигурност на всяка компания ”, споделя Диана Хаджиева (снимка: Мнемоника)

„ Нормативните условия дават на компаниите насоки и стандарти за възстановяване на техните практики за киберустойчивост. Те оказват помощ да се сътвори по-устойчив пиедестал на киберсигурност, с цел да може предприятията да се оправят по-ефективно със заканите, които са ежедневни и могат да костват време и средства. И не на последно място, неспазването на нормативните условия може да докара до правни последствия като санкции и правосъдни производства ”, добави Ханджиева.

Новата посока на развиване в Мнемоника е стратегическа, „ освен тъй като тези наставления са наложителни за организациите и освен тъй като размерът на санкциите се усилва стремително, а на първо място тъй като това поставя основите на повишение на отбраната и изискуемите стандарти в бизнеса ”, съобщи Вихрен Славчев, изпълнителен шеф и съосновател на Мнемоника.

„ Тези документи могат да имат даже и обучителна цел и да оказват помощ на всяко сдружение да разбере какво към момента не знае за сигурността си или какво е пропуснало да ревизира в забързания темп на всекидневието. Извършването на одити и основаването на разпоредбите и процедурите от Мнемоника, които са подчинени на тези стандарти, ще надградят тези основи и ще дефинират верните стъпки, хора и механически запаси за по-добра киберзащита ”, добави той.

Предлаганите услуги включват правене и подпомагане при внедряване на правила и политики по осведомителна и киберсигурност в организациите, привеждане в изцяло сходство с нормативните условия на NIS2, DORA, Закон за киберсигурност, в това число създаване на нови процедури за работа и Политика за осведомителна сигурност.

Екипът на Мнемоника ще оказва помощ и за привеждане в сходство с условията на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания (Whistleblowing Act). Услугите включват правене и адаптиране на политики за отбрана на лицата, подаващи сигнали и обществено оповестяващи информация за осъществени нарушавания, основаване на вътрешни канали за подаване на сигнали и други

Мнемоника предлага и образования по киберсигурност и отбрана на персонални данни. Разработените образования са съобразени с най-хубавите практики, наложени от регламента GDPR и стандартите ISO 27001, ITIL, NIST и други Обучението е разграничено на модули като се преглеждат най-често срещаните хакерски атаки, методите за определяне и идентифициране на фишинг офанзиви, ефикасна отбрана на информацията. Обърнато е съществено внимание на киберкултурата в организацията, като се дават образци и се показват положителни практики за повишението ѝ.

Мнемоника продължава да дава и добре развитите си услуги, свързани със отбрана на персоналните данни: GDPR разбор, привеждане в изцяло сходство с нормативните условия на Регламент 2016/679 и Закона за отбрана на персонални данни, в това число създаване на нови процедури за работа и Политика за отбрана на персонални данни и обезпечаване длъжностно лице по отбрана на персонални данни като услуга (DPO-as-a-service).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР