Киберпрестъпниците се развиват много бързо, а дори и малките грешки

...
Киберпрестъпниците се развиват много бързо, а дори и малките грешки
Коментари Харесай

Нова измама: За милисекунди се сменя IBAN при плащане онлайн

Киберпрестъпниците се развиват доста бързо, а даже и дребните неточности на потребителите, им костват доста. Това сподели специалистът по киберсигурност Ясен Танев пред БТВ.

Той даде образец с нов тип киберизмама с транспарантен пласт върху платежно разпореждане в браузър без добра отбрана.

„ При онлайн заплащане би трябвало да ревизираме няколко пъти, преди да го оторизираме, тъй като има няколко стъпки, попълняме платежното, потвърждавате, оторизирате, сред тези стъпки може да се случи нещо за милисекунди, което окото ви не е уловило три стадия “, изясни специалистът.

Важни са името и IBAN-ът, добави Тасев.

„ Платежното се ревизира от служител и няма по какъв начин да разбере, че има някаква неточност, а новата машинация употребява транспарантен пласт за замяна на данните в браузъра, като ние вкарваме нашите, натискаме подправен бутон ОК за оторизиране на заплащането, а за милисекунди IBAN-ът и името ни се подменят. После се натиска същински бутон с новите данни и парите ни отиват в сметката на измамника “, изясни специалистът.

Затова би трябвало да проверим дали името и IBAN са правилните, бе безапелационен той и посъветва да не употребяваме подправени софтуери. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР