Кибератаките са най-голямата заплаха за бизнеса в световен мащаб, според

...
Кибератаките са най-голямата заплаха за бизнеса в световен мащаб, според
Коментари Харесай

Пандемията - най-големият риск за бизнеса в България. На глобално ниво - кибератаките

Кибератаките са най-голямата опасност за бизнеса в международен мащаб, съгласно барометъра на риска на Алианц  " Алианц глоубъл корпорът енд спешълти " (Allianz Global Corporate & Specialty), оповестен през днешния ден. В световния барометър от второ до четвърто място се подреждат спиранията на бизнеса, естествените бедствия и пандемиите.  Компаниите в България обаче слагат преди всичко като опасност за бизнеса пандемията и последствията, до които тя може да докара - като здравни проблеми, проблеми с работната мощ и ограничавания в напредването.

Годишното изследване на " Алианц глоубъл корпорът енд спешълти " (Allianz Global Corporate & Specialty), или в резюме Ей Джи Си Ес (AGCS), включва мненията на 2650 специалисти от 89 страни и райони, в това число изпълнителни шефове, мениджъри на риска, брокери и застрахователни специалисти, интервюирани през есента на предходната година. Сред тях са над 1200 ръководители от огромни компании с годишни продажби на стойност над 500 милиона $. Експерти на " Алианц " също са взели присъединяване в изследването. 

Какво регистрира барометърът в България

Пандемията е посочената като водещ риск за фирмите у нас от 38 % от интервюираните. На второ място се подрежда спирането на бизнес активността, в това число проблеми във веригите за доставка, което е откроено от 33 на 100 от участниците в анкетата. Като трета по тежест заплаха бизнесът в България показва макроикономическото развиване на страната (29 % от отговорите), което включва парична политика, бюджетна дисциплинираност, повишаване на цените, дефлация или инфлация.

" За локалния бизнес здравните проблеми, свързани с КОВИД-19, не престават да са най-голямата опасност за бизнеса и работната мощ и генерират рискове и разстройства във веригите за доставки. Променящата се политическа конюнктура, финансовата политика и покачването на цените са също тревожни фактори ", съобщи Йоанис Коцианос, основен изпълнителен шеф на " Алианц България холдинг ".

Сред десетте най-големи риска пред бизнеса у нас попадат още неналичието на квалифицирана работна ръка (също 29 на 100 от отговорите); развиването на пазарите, което включва неустойчивост на пазара, засилена конкуренция/нови участници, пазара на сливания и придобивания, пазарната застоялост и съмненията (25 % от отговорите).  Политическият риск и насилията също остават опасност (според 23 % от анкетираните), като в тях влизат политическата неустойчивост, война, тероризъм, гражданско непокорство, протести и грабежи. На седмо място бизнесът в България поставя законовите и регулаторни промени (21 % от отговорите), като в тях попадат търговски войни, митнически цени, стопански наказания, протекционизъм, Брекзит, дезинтеграция в еврозоната. Природните произшествия като стихии, наводнения, трусове и пожари заемат осмо място в класацията за опасности с 19 % от отговорите.

За разлика от световния показател опасността, обвързвана с киберсигурността е чак на девето място за фирмите у нас (15 на 100 от отговорите). Тя включва киберпрестъпления, отказ/прекъсване на Ай Ти системите, сигурност на данните, санкции и санкции. Също 15 на 100 от интервюираните дефинират като риск за българските компании заплахата от пожар и произшествия, свързани с детонации.

10-те най-големи закани за бизнеса на световно равнище

Кибератаките оглавяват класацията тази година за опасности пред фирмите в международен мащаб като са посочени в 44 % от отговорите. Това е разумно разследване от увеличението на брой и сложността на хакерските атаки и киберпрестъпността напоследък, а основен двигател е неотдавнашният скок в офанзивите за откуп, които се удостоверяват като най-голямата киберзаплаха за идната година от интервюираните (57 процента). Последните офанзиви демонстрират тревожни трендове като тактики на " двойно изнудване ", комбиниращи криптиране на системи с пробиви на данни; потребление на уязвимости в софтуера, които евентуално заплашват хиляди компании или засягат инфраструктурни системи, се споделя в отчета.

Американската компания " Сайбърсекюрити венчърс " (Cybersecurity Ventures), която постоянно е представена в IT бранша, е пресметнала, че световните вреди, породени от киберпрестъпления, са достигнали 6 трилиона $ предходната година. 

До 2025 година сумата може да скочи до 10,5 трилиона $. Това включва кражба и заличаване на данни, финансови закононарушения, загуба на продуктивност, кражба на интелектуална благосъстоятелност и други закононарушения, както и разноските по премахване на вредите.

Прекъсването на бизнеса е на второ място в световния " Алианц риск барометър " по отношение на миналогодишното издание с 42 на 100, а естествените бедствия се подреждат на трето с 25 на 100, по отношение на шесто през 2021 година Разпространението на пандемията слиза на четвърта позиция (22 на 100 от анкетираните), а климатичните промени се изкачват до най-високото си до момента класиране - шесто място (17 на сто). Участниците в изследването са най-загрижени за метеорологичните феномени, свързани климатичните промени, причиняващи вреди на корпоративната благосъстоятелност (57 на сто), следвани от въздействието върху спирането на бизнеса и веригата за доставки (41 на сто). Те се тормозят и от ръководството на прехода на бизнеса си към нисковъглеродна стопанска система (36 % от отговорите), комплицираните условия за контролиране и докладване и евентуалните опасности от правосъдни разногласия за непредприемане на съответни дейности за справяне с климатичните промени (34 на сто).
Недостигът на квалифицирана работна мощ е новото попълнение в Топ 10 на рисковете за бизнеса на световно равнище. Привличането и задържането на чиновници в никакъв случай не е било по-голямо предизвикателство, изключително за секторите инженерство, строителство, недвижими парцели, публични услуги и опазване на здравето и превоз, съгласно изследването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР