Кибератаката срещу НАП е изключително сериозно предизвикателство пред всички отворени

...
Кибератаката срещу НАП е изключително сериозно предизвикателство пред всички отворени
Коментари Харесай

Горанов за хакерите: Тези „герои” подлагат на риск милиони граждани


Кибератаката против Национална агенция за приходите е извънредно съществено предизвикателство пред всички отворени за жители електронни системи, само че най-важното е, че няма унищожена информация, а всеки, който се изкуши да употребява откраднатите от хакерите данни, би трябвало да знае, че сходни дейности са наказуеми. Това съобщи в студиото на „ Лице в лице” по bTV финансовият министър Владислав Горанов.

„ Тези „ герои”, които предизвикат страната в опит да дискредитират една от най-сериозните институции… Не знам дали тези хора осъзнават, че значително дискредитират Национална агенция за приходите, МФ, само че в действителност дискредитират и подлагат на риск милиони български граждани”, акцентира той.

Горанов още веднъж акцентира, че изтеклото от сървъра на приходната организация не би могло да се употребява за злоупотреби и обири на компании, само че призна, че е допустимо да сложи в комплицирана позиция всеки, който, да вземем за пример, не желае да бъдат обществени данните за положението му.

„ Нека всички тези български жители, които ще се изкушат да употребяват тази информация, да знаят, че ще бъдат преследвани от закона, тъй като тя е под отбрана. Нека не трансформираме тези терористи в герои”, прикани финансовият министър.

Той разяснява, че все още няма данни двете писма, за които се твърди, че са от атакували Национална агенция за приходите хакер, да са писани от един и същи човек. „ Не желая да влизам в тайни теории дали има намесени държавни управления, дали има връзка с други събития”, акцентира Горанов.

По думите му сходни проблеми има в целия свят и те вървят ръка за ръка с отварянето на администрацията към жителите и въвеждането на електронни услуги. „ Ако нямаше нито една електронна услуга на Национална агенция за приходите, нямаше да водим този разговор”, означи той.

Трябва ли да се отдръпна поради случилото се? „ Коментирах с премиера, че от мен се чакат решения и събираемост, а не оставки”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР