Кибер атаките не познават граници. Те могат да засегнат критична

...
Кибер атаките не познават граници. Те могат да засегнат критична
Коментари Харесай

Мария Габриел: Кибератаките не познават граници

Кибер офанзивите не познават граници. Те могат да обиден сериозна инфраструктура. Ето за какво, когато се приказва по тази тематика, най-важното обръщение е съдействие. Това съобщи еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел, която взе участие в проведената от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев конференция на тематика " Кибертероризъм - квалифициран ли е Европейски Съюз "? Конференцията бе открита от ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни, а във форума взе участие и основният прокурор Сотир Цацаров.

Подчертавайки какъв брой е значима тематиката за кибер тероризма и кибер сигурността, Таяни изрази вяра, че Екологичен потенциал ще покаже, че поддържа работата на Габриел в идващия бюджет на Европейски Съюз. Неслучайно той уточни, че 80 % от европейците желаят повече ограничения за битка с кибер тероризма. Ислямска страна употребява цифровата система, с цел да създадава рискова мрежа и да притегля бъдещи млади терористи в Европа, сподели Таяни. Той уточни и други евентуални рискове - кибер терористите могат да навредят и на институциите, да разкрият военни секрети и така нататък Освен И.Д, Европа има и други врагове, би трябвало да се защитим, сподели още шефът на Екологичен потенциал. И прикани за ограничения за прекъсване на кибер офанзивите, които от време на време може да са по-опасни от бомби. Таяни предложи да се ускори кибер сигурността, което значи разследващите служби да работят по-активно, а правосъдната система да се осъвремени. Таяни посочи също по този начин, че връзките сред кибер и проведената престъпност стават все по-силни.

Цифровизацията носи благоприятни условия, само че и опасности, призна Мария Габриел. Според няма по какъв начин да получим изгодите от дигитализацията, без да изградим система за кибер сигурност. Ето за какво Европейска комисия има оферти в тази област, които могат да се трансфорат и в световни регулаторни решения. Целта на тези оферти е да ускори съдействието, тъй като, както се съгласиха участниците в конференцията, няма страна-членка, която да може да се оправи сама с кибер заканите. Ето за какво в идващия бюджет Европейски Съюз би трябвало да покаже, че кибер сигурността за него не е единствено кратковременен, а дълготраен приоритет. Искаме Европейски Съюз да е водач, който подсигурява сигурността и е водач в новите технологии, сподели още Мария Габриел. Тя прикани също по този начин страните членки бързо да ползват съществуващото законодателство в тази сфера. Както и да се влага в човешкия капацитет и да се изградят центрове за кибер сигурност.

Емил Радев от своя страна съобщи, че колкото по-технологична е една страна, толкоз по-уязвима е за кибер офанзиви. Той се надява Европейски Съюз да е една крачка напред, да е подготвен за за огромна кибер офанзива и за нейното бързо откриване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР