КФОР - мироопазващите сили на НАТО в Косово, са готови

...
КФОР - мироопазващите сили на НАТО в Косово, са готови
Коментари Харесай

НАТО е готово да се намеси при риск в Косово

КФОР - мироопазващите сили на НАТО в Косово, са подготвени да се намесят, в случай че стабилността сред Сърбия и някогашната ѝ провинция е изложена на риск. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщи Българска телеграфна агенция. Той приказва след среща със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел. Тя бе във връзка скорошното напрежение сред Белград и Прищина.

" НАТО продължава да следи от близко обстановката на място. Нашата мироопазваща задача остава фокусирана върху мандата си и в случай че стабилността е застрашена, КФОР са подготвени да се намесят и да подхващат всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността и свободата на придвижване ", сподели Столтенберг на взаимна конференция.

Той посочи, че въпреки обстановката на място да се е подобрила, отговорността на всички страни, изключително на публични лица от Белград и Прищина, е да предотвратят нова ескалация. Столтенберг прикани страните да проявят въздържаност.

" Имаме забележителна военна задача в Косово от близо 4000 бойци и това оказва помощ да се предотврати напрежението, ескалацията и всевъзможни спорове ", посочи той в отговор на въпрос.

При взаимното послание след срещата Вучич благодари на Столтенберг за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са разискали всичко, което се случва в Косово.

" За Белград мирът и стабилността са от решаващо значение, а ролята на КФОР и НАТО в Косово е значима и по тази причина имам вяра, че постоянно ще можем да разчитаме на разбирането и желанието на генералния секретар, алианса и КФОР мирът и стабилността в Косово и Метохия да бъдат запазени”, съобщи Вучич.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР