Кейт Бланшет поведе актриси в безпрецедентен протест по червените килими

...
Кейт Бланшет поведе актриси в безпрецедентен протест по червените килими
Коментари Харесай

Кейт Бланшет поведе протест на фестивала в Кан

Кейт Бланшет поведе актриси в невиждан митинг по алените килими на филмовия фестивал в Кан. Протестът беше за равно възнаграждение и преустановяване на половия тормоз, заяви английският вестник " Телеграф ".

Салма Хайек и Кристен Стюарт са измежду 82-те актриси, продуценти и режисьори, които се борят за равнопоставеност и " безвредно работно място ". Това се случва седем месеца след рухването на Харви Уейнстейн, холивудския магнат, упрекнат в обезчестяване и полов тормоз.

Протестът акцентира, че единствено 82 кино лентата, режисирани от дами, са определени за влиятелния конкурс на фестивала " Палм д`Ор " в неговата 71-годишна история, спрямо 1645-те, режисирани от мъже.

Бланшет, която ръководи журито тази година и ще връчва премията " Палм д`Ор ", едно от най-високите оценки на филмовата промишленост, съобщи, че актрисите приканват за " свят, който разрешава на всички нас, пред и зад камерата, да се развиваме един до друг с нашите сътрудници мъже ".

Джейн Кампион е единствената жена режисьор, спечелила " Палма д`Ор " за кино лентата си от 1993 година " Пианото ".

Директорът на фестивала Тери Фремаукс съобщи, че поддържа митинга като метод дамите " да потвърдят наличието си ".

Движението #MeToo обърна внимание върху издевателството. 40 000 флаера бяха раздадени на тазгодишния фестивал, напомняйки на гостите, че половият тормоз може да бъде осъден във Франция с три години затвор и санкция от 45 500 евро.

Кан също е подложена на рецензии поради дребния брой дами режисьори, определени за присъединяване в състезанието.

Фремаукс настоя, че фестивалът избира филми само поради тяхното качество, само че даде обещание да направи комисиите уравновесени по отношение на пола.

След протестния марш се прожектираха " Момичетата на слънцето " на Ева Юсон, която споделя историята на кюрдските дами бойци.

Юсон е френска режисьорка, е една от трите дами, чиито филми са измежду 21-те определени за състезанието тази година. Другите са " Капернаум " на Надин Лабаки и " Happy as Lazzaro " на Алис Рохърчър, чиито министър председатели ще бъдат другата седмица./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР