Кейт Бланшет поведе актриси в безпрецедентен протест по червените килими

...
Кейт Бланшет поведе актриси в безпрецедентен протест по червените килими
Коментари Харесай

Кейт Бланшет поведе протест на фестивала в Кан


Кейт Бланшет поведе актриси в невиждан митинг по алените килими на филмовия фестивал в Кан. Протестът беше за равно възнаграждение и преустановяване на половия тормоз, заяви английският вестник "Телеграф".

Салма Хайек и Кристен Стюарт са измежду 82-те актриси, продуценти и режисьори, които се борят за равнопоставеност и "безопасно работно място". Това се случва седем месеца след рухването на Харви Уейнстейн, холивудския магнат, упрекнат в обезчестяване и полов тормоз.

Протестът акцентира, че единствено 82 кино лентата, режисирани от дами, са определени за влиятелния конкурс на фестивала "Палм д'Ор" в неговата 71-годишна история, спрямо 1645-те, режисирани от мъже.

Бланшет, която ръководи журито тази година и ще връчва премията "Палм д'Ор", едно от най-високите оценки на филмовата промишленост, съобщи, че актрисите приканват за "свят, който разрешава на всички нас, пред и зад камерата, да се развиваме един до друг с нашите сътрудници мъже".

Джейн Кампион е единствената жена режисьор, спечелила "Палма д'Ор" за кино лентата си от 1993 година "Пианото".

Директорът на фестивала Тери Фремаукс съобщи, че поддържа митинга като метод дамите "да потвърдят наличието си".

Движението #MeToo обърна внимание върху издевателството. 40 000 флаера бяха раздадени на тазгодишния фестивал, напомняйки на гостите, че половият тормоз може да бъде осъден във Франция с три години затвор и санкция от 45 500 евро.

Кан също е подложена на рецензии поради дребния брой дами режисьори, определени за присъединяване в състезанието.

Фремаукс настоя, че фестивалът избира филми само поради тяхното качество, само че даде обещание да направи комисиите уравновесени по отношение на пола.

След протестния марш се прожектираха "Момичетата на слънцето" на Ева Юсон, която споделя историята на кюрдските дами бойци.

Юсон е френска режисьорка, е една от трите дами, чиито филми са измежду 21-те определени за състезанието тази година. Другите са "Капернаум" на Надин Лабаки и "Happy as Lazzaro" на Алис Рохърчър, чиито министър председатели ще бъдат другата седмица./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР