КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Върховният съд на Южна Африка

...
КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Върховният съд на Южна Африка
Коментари Харесай

Върховният съд на Южна Африка постановява, че бившият президент Зума не може да участва в изборите поради криминално досие

КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Върховният съд на Южна Африка постанови в понеделник, че някогашният президент Джейкъб Зума няма право да се кандидатира за Парламент на национални избори идната седмица заради предходна наказателна присъда, решение, което евентуално ще усили политическото напрежение преди главен избор.

Конституционният съд сподели, че раздел от конституцията лишава хората да се кандидатират офис, в случай че са били наказани на повече от 12 месеца затвор без опция за санкция, се ползва за 82-годишния Зума. Зума беше наказан на 15 месеца затвор през 2021 година от Конституционния съд за пренебрежение към съда поради отхвърли да свидетелства при правосъдно следствие за корупция в държавното управление.

Случаят дали тази присъда е дисквалифицирала Зума от изборите пристигна, тъй като той нямаше опция да апелира решението на висшия съд, който го изпрати в пандиза.

Зума беше южноафриканец президент от 2009-2018 година, само че подаде оставка под облак от обвинявания в корупция. Той се завърна...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР