КЕВР увеличи цените на услугите на ВиК - РусеНовите цени

...
КЕВР увеличи цените на услугите на ВиК - РусеНовите цени
Коментари Харесай

Новите цени на ВиК - Русе влизат в сила от днес

КЕВР усили цените на услугите на ВиК - Русе

Новите цени на ВиК - Русе, одобрени с Решение № Ц-32 /30.12.2022 година на КЕВР, влизат в действие на 1.01.2023 година и са както следва:

Доставяне: 2,786 (лв./куб.м без ДДС)

Отвеждане: 0,404 (лв./куб.м без ДДС)

Пречистване битови: 0,511 (лв./куб.м без ДДС)

Пречистване промишлени:

степен на замърсяване 1: 0,582 (лв./куб.м без ДДС)

степен на замърсяване 2: 0,884 (лв./куб.м без ДДС)

степен на замърсяване 3: 1,170 (лв./куб.м без ДДС)

Общо: 6,337 (лв./куб.м без ДДС)

Намалени са утвърдените цени на ВиКоператорите с ниска успеваемост и неизпълнени вложения, увеличени са цените на сдруженията с високи индикатори, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) преди няколко дни.

На 30 декември 2022 година Комисията на енергийно и водно контролиране в профилиран състав " ВиК " одобри решение за изменение на утвърдените с бизнесплановете на ВиКоператорите цени на услуги за 2023 година

С решението на регулатора се променят цените на ВиКуслугите на 28 ВиК оператора– 19 районни държавни сдружения, 4 общински и 5 частни оператора. Променените цени влизат в действие от 1 януари 2023 година 13 районни ВиКоператори ще получат по-малко нарастване на цените на ВиКуслугите спрямо утвърдените цени в техните бизнеспланове. За 5 от тези сдружения настоящите все още цени даже ще бъдат понижени – в областите Бургас, Видин, Хасково, Благоевград и Ловеч. За 7 районни сдружения е одобрено по-високо нарастване по отношение на утвърдените цени на ВиКуслуги - в областите Варна, Монтана, Плевен, Русе, Силистра, Смолян и Стара Загора.

След третата и след петата година от осъществяването на бизнесплановете, КЕВР е задължена да утвърди преизчислени цени на ВиКуслугите, като регистрира осъществените от сдруженията действителни вложения и степента на осъществяване на единните индикатори за успеваемост. Със сегашната процедура регулаторът извърши това нормативно условие и регистрира осъществяването на утвърдените бизнеспланове за 2020 година и 2021 година, които са последните две години от регулаторния интервал 2017-2021 година Степента на осъществяване на утвърдените бизнеспланове след първите три години на интервала Комисията регистрира с решението си от 30.12.2020 година, с което промени утвърдените цени на ВиКуслуги за 2021 година.

Преди процедурата по изменение на цените на ВиКуслугите за 2023 година, КЕВР извърши през 2022 година повсеместен регулаторен обзор, включващ планови инспекции на активността на всички ВиК сдружения за 2020 и 2021 година Дейността на операторите беше оценена с използването на единна методика и критерии, което подсигурява равнопоставеност сред тях. Приетият от Комисията отчет за осъществените през 2022 година инспекции е оповестен на интернет страницата на Комисията (www.dker.bg) в раздел ВиК/Информационна система.

С утвърдените промени на цените за 2023 година Комисията дава настояща самостоятелна оценка за резултатите от активността на всеки обособен ВиК оператор с утвърден бизнес проект. По отношение на ВиКоператорите, които с бизнесплановете са поели съответни задължения, само че качеството на техните услуги е влошено и вложенията не са реализирани, с решението на Комисията са понижени утвърдените им цени за 2023 година В същото време за сдруженията, които потвърждават високо осъществяване на заложените цели, утвърдените цени в бизнесплановете са увеличени.

КЕВР напомня, че на 06.12.2022 година беше извършено намерено съвещание с присъединяване на представители на ВиК сдружения от цялата страна. Същият ден се състоя и публично разискване, в което се включиха Министерство на регионалното развитие, Омбудсмана на Република България, браншовите синдикати на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, Българската асоциация по водите, Съюзът на ВиКоператорите, Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ и Община Бургас. На разискването участниците показаха своите мнения и оферти по отношение на препоръчаните за актуализация цени на ВиКуслуги. В отговор ръководителят на работната група и шеф на дирекция „ Водоснабдителни и канализационни услуги “ в КЕВР доктор Ивайло Касчиев акцентира, че в осъществяване на нормативните условия, след третата и след петата година от осъществяването на бизнесплановете, Комисията е длъжна да утвърди преизчислени цени на ВиКуслугите.

Регулаторът ползва обединен метод според одобрената методика - при осъществяване или несъблюдение на вложенията и индикаторите в бизнесплановете на сдруженията това се отразява в актуализацията на техните цени. Комисията непрестанно е уведомила ВиКоператорите и способените държавни институции за осъществяването на утвърдените бизнеспланове, в това число действително регистрираните вложения и постигнатите равнища на индикаторите за качество на ВиКуслугите. Търговските сдружения - ВиКоператори имат свои принципали, които носят отговорността да управляват резултатите от оперативното им ръководство. Принципалът, а не регулаторът, следва да подхваща ограничения за възстановяване на ръководството и контрола на комерсиалните сдружения.

В признатото Решение за изменение на утвърдените цени на услугите на ВиК сдруженията за 2023 година Комисията дава стимулиран отговор по всички постъпили писмени мнения от страна на участниците в публичното разискване.

Пълният текст на решението може да видите.

Утвърдени цени на ВиК услуги, и решения на КЕВР, към 01.01.2023 година може да видите
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР