КЕВР утвърди миналата седмица цена на природния газ за октомври

...
КЕВР утвърди миналата седмица цена на природния газ за октомври
Коментари Харесай

Газът поевтиня със 120 лева

КЕВР утвърди предходната седмица цена на природния газ за октомври от 233,36 лева за мегаватчас. Ключов фактор за поевтиняването със 120 лева са почналите доставки по газовия интерконектор " България-Гърция " - IGB.  За предходния месец септември одобрената от регулатора цена беше 353,21 лева./мвтч, което значи, че цената на природния газ за октомври е по-ниска с близо 34%.
Комисията дефинира цената след осъществен разбор на импортираните на 1 октомври от " Булгаргаз " данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размерът на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че декларираните планирани количества природен газ за вътрешния пазар са обезпечени от три разнообразни източника за доставка.
За първи път комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан на цени, залегнали в контракта, което към този момент се доставя по стартиралия интерконектор " България-Гърция ". Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за октомври.
Като спомагателни източници в цената са включени и количества по контракта за доставка на полутечен природен газ (LNG), както и количества тръбен газ, закупени на Газов Хъб " Балкан ". Договорените количества природен газ, които надвишават поръчките на клиентите за октомври 2022 година, ще бъдат нагнетени в хранилището  " Чирен ".
С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ " Чирен ".
Значително по-ниската цена за октомври се дължи на доста конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на " Булгаргаз " за месеца са включени доставки на природен газ след сполучливо извършените търгове на Газов Хъб " Балкан ", на които са реализирани положителни цени.
По-ниската цена за октомври благоприятства всички битови и икономически консуматори, в това число топлофикационните и газоразпределителните сдружения. Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лева./мвтч, над който българският бизнес настояваше за приемане на обезщетения.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР