КЕВР ще използва всички налични регулаторни механизми за постигане на

...
КЕВР ще използва всички налични регулаторни механизми за постигане на
Коментари Харесай

Ще скочи ли цената на газа с 58 % ?

КЕВР ще употребява всички налични регулаторни механизми за реализиране на оптимално положителни цени за крайните консуматори, оповестяват от комисията.

Окончателното решение няма да се взима поради рисковите цени на природния газ при започване на март, а ще бъде съобразено с цените към 31 март.

Това значи, че най-вероятно цената на природния газ през април няма да се увеличи с шоковите 58%, както в понеделник бе препоръчано от “Булгаргаз”.

Ето какво пишат от КЕВР:

В резултат на военния спор в Украйна и на наложените наказания, в обособени дни през интервала 1 – 10 март 2022 година цените на газовите тържища доближиха рискови стойности от 3900 долара/1000 куб. м, което е близо 350 евро за МВч. Налице е наклонност към нормализиране на пазарите и към днешна дата се следи намаляване на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки демонстрират цени от 1250 долара/1000 куб. м или към 110 евро/МВч. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на март наклонността към стабилизиране на интернационалните цени на природния газ да продължи. В решението за одобряване на цена на природния газ за контролирания пазар, което ще бъде взето при започване на април, Комисията ще регистрира стойностите на интернационалните котировки към 31 март 2022 година, а освен рисковите равнища на цените при започване на март.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР