КЕВР реши окончателно: Токът поскъпва средно с 4.3% от 1

...
КЕВР реши окончателно: Токът поскъпва средно с 4.3% от 1
Коментари Харесай

Вечерни новини: Токът поскъпва от 1 юли; Пенсиите вече са тежест за държавния бюджет

КЕВР реши дефинитивно: Токът нараства приблизително с 4.3% от 1 юли
Токът ще нарастне приблизително с 4.37% от новия регулаторен интервал, който стартира на 1 юли. Това излиза наяве от окончателното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), признато през днешния ден. За „ Електрохолд “ е планувано нарастване с 4.24%, на ЕВН – с 3.78%, а за клиентите на „ Енерго Про “ – с 5.43%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. Те влизат в действие от 1 юли 2023 година и ще важат за идващия едногодишен ценови интервал до 30 юни 2024 г. 
„ Мързелив отвод от промени “: Пенсиите към този момент са голяма тежест за държавния бюджет
Рязкото повишение на пенсиите в последните три години води до голям недостиг в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ). Въпреки обективната потребност от осъвременяване на приходите на възрастните хора, неналичието на промяна в пенсионната система към този момент води до обстановка, при която страната я дотира с близо половината от нужните средства за пенсии. А в номинално изражение това към този момент надвишава 10 милиарда лева
Цунами от проблеми залива Северното Черноморие
Проблеми с инфраструктурата, сметосъбирането, паркирането и хронични несгоди със свлачищата не престават да затрудняват работата на курортните комплекси по Северното Черноморие. Това стана ясно от чуване на представители на „ Златни пясъци “, „ Св. Св. Константин и Елена холдинг “ и „ Албена “ в отрасловата парламентарна комисия.
КЕВР остави цените на парното съвсем без смяна
Въпреки поръчките на топлофикационните сдружения в България за двойни и тройни покачвания на цените на парното през новия регулаторен интервал, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ги остави съвсем без смяна. С решение, взето в петък, цените се подвигат минимално – с сред 0.05% и 0.48%, при годишна инфлация за интервала по данни на Национален статистически институт от 15%. 
С панорама към морето: Нов споделен офис в Морската градина в Бургас
Упражняването на изобретателни действия, мисленето отвън кутията и внасянето на артистичен щрих в работата несъмнено е предизвикателство, когато работите сред едни и същи четири стени в офиса, вкъщи или в шумно и препълнено кафене.
Виртуален туроператор: Booking внедрява изкуствен интелект в услугите си
Водещата онлайн туристическа организация Booking.com се впусна в света на изкуствения разсъдък с нов виртуален туристически сътрудник, поддържан от ChatGPT. Новият AI Trip Planner има за цел да помогне на пътуващите да създадат още по-вълнуващи своите екскурзии.
България и Гърция ще се свържат с нов 400 kV електропровод това лято
Новият междусистемен електропровод 400 kV сред България и Гърция се чака да влезе в комерсиална употреба в края на това лято, оповестиха от Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) за Economic.bg. Eлектропроводът сред подстанциите „ Марица Изток “ и „ Неа Санта “ към този момент е подложен напрегнат и са почнали 72-часови проби на електропреносната връзка. Електропроводът е с обща дължина 151 километра – 122 километра на българска територия и 29 километра на гръцка територия.
Колко коства билетът за галактическите туристи на Virgin Galactic?
Американската аерокосмическа компания Virgin Galactic, на английския милиардер Ричард Брансън, извърши първия търговски галактически полет в четвъртък. На борда на кораба имаше двама водачи, трима туристи, както и член на екипажа на Virgin Galactic, който да следи цялата задача.
Nvidia предизвести за проблеми поради ограничението на AI чиповете
Производителят на чипове Nvidia предизвести, че в случай че Съединени американски щати наложат нови ограничавания върху износа на AI чипове за Китай, това ще докара до „ непрекъсната загуба на благоприятни условия “ за американската промишленост, написа CNN Business.
„ Евроинс “ означи 25 години под мотото „ Градим върху здрави основи “
Една от водещите застрахователни компании в България – „ ЗД Евроинс “ АД – отпразнува 25 години от основаването си на юбилейно събитие в Националния исторически музей в София. Събитието беше почетено от стотици посетители, измежду които представители на бизнеса, застрахователни брокери, клиенти, сътрудници и чиновници от страната и чужбина.
Обезсолена морска вода посредством нисковъглеродна технология пият в Абу Даби
„ Веолия “, международен водач в региона на водните технологии, проектира и построява един от най-големите енергийноефективни фабрики за обезсоляване на вода в света. Разположен в Абу Даби, този извънредно съвременен цех за обезсоляване на морската вода посредством противоположна осмоза, наименуван план Мирфа 2, ще бъде третият по величина на територията на Обединените арабски емирства (ОАЕ).
КРИБ сполучливо завърши план за създаване на нови модели за цифрови умения
Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) сполучливо завърши план „ Разработване на нови модели за цифрови умения в отговор на провокациите на бъдещия пазар на труда “. Основната му цел бе ориентирана към превъзмогване на несъответствията в региона на цифровите умения на заетите лица, като по този метод фирмите ще имат по-добра опция за сполучливо прекосяване през цифровия преход.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР