КЕВР предвижда увеличение на цените и на тока, и на

...
КЕВР предвижда увеличение на цените и на тока, и на
Коментари Харесай

КЕВР иска с 39,26% по-скъпо парно и с 3,3% по-скъп ток

КЕВР планува нарастване на цените и на тока, и на парното, оповестяват от комисията.

При електрическата сила предлагането е цената за битовите консуматори да се усили с 3,3% от 1 юли.

При парното разликата е по-драстична – КЕВР желае нарастване на цената с 39,26%.

Тока

За клиентите на „ Електрохолд Продажби “ (ЧЕЗ) плановете сочат нарастване на крайната цена с 2,39 %, за „ ЕВН България Електроснабдяване “ – с 3,46 %, за клиентите на „ ЕНЕРГО-ПРО Продажби “ – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги.

Независимо, че енерго-преносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, Комисията откри запаси в системата с цел да обезврежда този фактор. За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, КЕВР приложи регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за контролирания пазар. Делът на електрическата енергия от АЕЦ Козлодуй се усилва до 30%.

Парното

За битовите консуматори на „ Топлофикация София “ ЕАД цената ще бъде в размер на 136,82 лева./MWh, при настояща цена 98,48 лева./MWh, което е изменение с 38,93%. Потребителите на „ ЕВН България Топлофикация “ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева./MWh, при настояща цена 99,55 лева./MWh, което е изменение с 23,26%.

Цената на „ Веолия Енерджи Варна” ЕАД се променя с 30,66 % и става 128,43 лева./MWh, при настояща цена 98,29 лева./MWh. Това на процедура значи, че консуматор в София със сметка от 100 лева за отопление на парно ще заплаща близо 139 лева през новия отоплителен сезон 2022/2023г.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният растеж на въглеродните излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР