КЕВР предвижда новата схема за цените на парното и топлата

...
КЕВР предвижда новата схема за цените на парното и топлата
Коментари Харесай

КЕВР иска да определя цените на парното само веднъж в годината

КЕВР планува новата скица за цените на парното и топлата вода да влезе в действие от 1 юли

© Анелия Николова Изненадващата крачка към предишното направи Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), като предложи цената на топлинната сила да се дефинира единствено един път годишно, а не съгласно пазарните условия, както е в този момент.

Така, вместо да се стреми да приближи цените на парното и топлата вода оптимално близо да действителностите на пазара, регулаторът желае да работи архаично и административно да споделя какъв брой би трябвало да се заплаща. Ако това стана факт, потребителите няма да могат да усетят нищо от понижаващата се цена на природния газ, който е главно гориво за топлофикациите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Например на 1 май КЕВР понижи цената на природния газ с 11.31%, а това незабавно се отрази и на парното и топлата вода, чиято стойност се намали приблизително с 4 на 100 за страната. Ако регулаторът стартира да дефинира тарфите на топлофикациите единствено един път годишно, това към този момент няма да е допустимо.

Всъщност повода за това противоречиво предложение на КЕВР е точно последната смяна в Закона за енергетиката, съгласно която цените на природния газ към този момент се актуализират всеки месец, а при смяна с повече от 5% регулаторът е задължен да промени и цените за топлоенергията. Сега се желае последното да е допустимо единствено при внезапни промени в цената на природния газ (от порядъка на 15%), и то един път в границите на шест месеца.

Предложената от КЕВР смяна на модела е включена в плана за промени в Наредбата за контролиране на цените на топлинната сила, който през днешния ден бе разискван навън съвещание на регулатора и се чака да бъде признат на 22 май. Според ръководителя на комисията Иван Иванов задачата е да се избегнат огромните съмнения в цените и да се даде опция за обмисляне на разноските за топлоснабдяване, само че действително това ще е удар върху потребителите - когато цените на газа падат, смяната ще пристигна след година и надплатените средства ще бъдат удържани от последващи фактури, а когато цените на газа се подвигат, ще има високи изравнителни сметки, които да компенсират плащаните по-ниски месечни фактури.

Признание

" Да, потребителите може да станат кредитори на топлофикациите - това може да се случи фактически, само че е годно и противоположното при противоположна наклонност - при повишение на цената те да заплащат по-малко ", разяснява шефът на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в КЕВР Пламен Младеновски. По думите му постоянно ще се получи по този начин, че единия месец потребителите да са кредитори на сдруженията, а другия месец - противоположното.

Причината съгласно него е динамичността на пазарите, която е извънредно огромна. " Интересите на потребителите ще бъдат предпазени, тъй като клиенти на топлофикациите са освен семействата, само че и детски градини, лечебни заведения, учебни заведения и други, които ще могат да предвиждат разноските си за целия отоплителен сезон ", споделя той.

" Когато цената на газа понижава, всички са щастливи, само че въпреки всичко монетата има и две страни. Никой няма да е благополучен всеки месец да се покачват цените на топлинната сила и надлежно неговите разноски ", съобщи още Младеновски. Последното е правилно, само че също по този начин е правилно, че покачването въпреки всичко ще пристигна, въпреки и по-късно, освен това вкупом.

Критики

Предложението на КЕВР към този момент събра рецензии, като има и отзиви, че регулаторът просто не желае да си основава работа, като всеки месец пресмята цените за парно и топла вода.

Според шефа на дирекция " Лицензионни действия " в " Булгаргаз " Иван Иванов измененията са смущаващи. Омбудсмана Диана Ковачева също счита, че е проблем цените на топлинната сила да не са обвързани с тези на природния газ, които се трансформират всеки месец. " Хората няма да усетят по джоба си, в случай че има смяна ", означи тя.

Сходна позиция изрази и водачът на платформата " Изправи се.БГ " Мая Манолова, съгласно която хората ще се трансфорат в безлихвени кредитори на топлофикационните сдружения. Тя посочи, че процедурата по определянето на нови цени на топлоенергията от 1 юли към този момент тече, а " в хода на мача реферът в лицето на регулатора трансформира разпоредбите ".

Така или другояче Наредбата за контролиране на цените на топлинната сила се утвърждава еднолично от КЕВР и всички тези терзания надали ще бъдат взети поради от регулатора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР