КЕВР очаква с близо 5% по-ниска цена на природния газ

...
КЕВР очаква с близо 5% по-ниска цена на природния газ
Коментари Харесай

КЕВР: Природният газ поевтинява с близо 5% за октомври

КЕВР чака с близо 5% по-ниска цена на природния газ за октомври спрямо тази за септември. Точната цена ще стане ясна на 01.10.2023 година

На намерено съвещание на регулатора ръководителят на КЕВР доц.Иван Иванов акцентира, че известното покачване на котировките през последните две седмици няма да има доста отражение върху цената за м. октомври. Според него това се дължи на два значими фактора – постигнатата рекордна запълняемост на газовото вместилище в Чирен “ и на европейските складове – надлежно 96,22%, и 95,19%, както и продължаващото строителство на терминали за регазификация в цяла Европа – Испания, Италия, Германия. Като изключително значима за българската енергийна сигурност той уточни построяването на терминала в Александропулис, Гърция. " Благодарение на тези фактори, както и вследствие на извършените сполучливи договаряния от " Булгаргаз “ с единия от доставчиците, цената за м. октомври ще бъде с 5 на 100 по-ниска от досегашната, което  благоприятства българските консуматори на природен газ “, беше безапелационен ръководителят на регулатора.

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране, в профилиран състав " Енергетика “, разиска отчет по отношение на импортираното на 11.09.2023 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец октомври 2023 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на Комисията. В съвещанието участваха представители на " Булгаргаз “.

След разбор, направен въз основа на показаните от " Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации, в отчета на Комисията се предлага цената на естествения газ от 1 октомври 2023 година да бъде в размер на 57,41 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Предложената цена включва съставния елемент " цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “, съставния елемент за активността " социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище " Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.  

В заявката на " Булгаргаз “ са посочени цените на обособените снабдители и количествата природен газ. Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от три различни източника.

В ценовия микс за м. октомври е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България – Гърция “ (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

" Булгаргаз “ е сключил за м. октомври два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.    

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. октомври - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.   

На откритото съвещание представителите на " Булгаргаз “ ЕАД осведомиха, че след внасянето на заявката на 11.09 т.г. борсовият индекс TTF се е повишил с близо 8%. Причините за това са стачните дейности на LNG терминали в Австралия, както и техвически спирания в работата на залежи в Норвегия. Въпреки последните ценови промени, към днешна дата прогнозната цена на " Булгаргаз “ за месец октомври се обрисува да бъде с към 5 % по-ниска от одобрената цена за м. септември “, обявиха от " Булгаргаз “.  

В сходство с условията на нормативната уредба, на 01.10.2023 година " Булгаргаз “ ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м.октомври. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 30 септември т.г. в това число. Същият ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месец октомври, по която " Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР