КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 региона на

...
КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 региона на
Коментари Харесай

Ето защо в едни градове се очаква постъпване на цената на водата, а в други поевтиняване

КЕВР разиска нови цени на водата в 26 района на страната за идната година. Те се движат в необятен диапазон - от повишаване с 6 % до поевтиняване с 22% за другите ВиК сдружения.

Най-голямо ще е нарастването на цената на водата в София и Разград, сподели пред Българска национална телевизия доктор Ивайло Касчиев, шеф на дирекция "ВиК " в КЕВР.

В Бургас, Видин, Ямбол, Сливен ще има по-съществено понижение на настоящите цени.

И цените, и качеството на услугите са функционалност от осъществяването на бизнес проектите на ВиК операторите и след обзор на резултатите от работата по тях през последните 3 години се отразява в изменението на цените за идната година.

Намалението на цените по места значи, че операторите не са си изпълнили вложенията и условията по проектите, разясни специалистът. В регионите, където операторите на ВиК са изпълнили отговорностите, там цената се покачва.

"Това не значи безусловно, че качеството на услугата не е усъвършенствано в тези области, тъй като има области, където операторите са си изпълнили вложенията, само че там няма усъвършенстване. Тоест тези вложения или не са били задоволителни, или не са били вложени, където би трябвало ", разяснява експертът.

Липсва публичен консенсус по какъв начин да се развива ВиК секторът, означи доктор Ивайло Касчиев. Специалистите недоволстват от ниските приходи и не са удовлетворени, когато цената се покачва, желаят по-висок %, въпреки това потребителите не желаят те да се подвигат, тъй като качеството на услугата не е положително.

"Сега стигаме до противоположния проблем, при който цените се понижават на някои места заради несъблюдение на условията, още веднъж имаме неодобрение - от една страна ни плашат и операторите, и синдикатите с водни рецесии, с банкрути, в това число заплашват да дават Комисията на следствие на прокурор, тъй като извършва законовите условия, въпреки това потребителите отново са недоволни - там, където изискванията са изпълнени, ни се споделя, че цената не би трябвало да се подвига, тъй като сме в условия на пандемична рецесия ", сподели Ивайло Касчиев.

По думите му се вижда, че качеството на услугата не се усъвършенства, ние сме с най-високо равнище на загуби в Европейски Съюз. Повечето от тези ВиК сдружения са държавни оператори и е належащо нещо в тяхната организация, работа и надзор да бъде променено.

"До момента в бранша има малко шизофренична обстановка - страната го ръководи този бранш с две ръце. Едната ръка е самостоятелният регулатор, който работи с рестриктивно законодателство, това е неприятната ръка, нея всички я хулят. Другата ръка - ръката на стопанина на сдруженията, на активите - тя е много по-добра, тя е над нещата, там доста, доста не се вълнуваме какви резултати регистрират. Тези две ръце сега работят без синхрон ", очерта обстановката доктор Ивайло Касчиев.

И акцентира, че е време страната да си влезе в ролята на собственик на тези оператори - това са институциите, които са притежател на сдруженията и на ВиК активите.

За водния холдинг означи, че е бил основан извънредно изненадващо при започване на тази година, той е основан с едно решение на Министерски съвет. В момента единствено 9 от всички 28 държавни сдружения са трансферирани в него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР