КЕВР констатира редица проблеми във ВиК сектораУстановяваме не добро състояние

...
КЕВР констатира редица проблеми във ВиК сектораУстановяваме не добро състояние
Коментари Харесай

КЕВР констатира редица проблеми във ВиК сектора

КЕВР установи редица проблеми във ВиК бранша
Установяваме не положително положение на организацията, работата и поддържането на информацията във ВиК сдруженията, изключително държавните. Това съобщи шефът на Дирекция „ Водоснабдяване и канализационни услуги" в Комисията по енергийно и водно контролиране “ (КЕВР) Ивайло Касчиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На брифинг в КЕВР Касчиев обясни главните констатации и заключения в Сравнителния разбор на ВиК бранша за 2017 година, признат на съвещание на регулатора на 13 декември.

През 2017 година, при започване на новия регулаторен интервал, са заложени доста по-високи условия към ВиК операторите в България. Преобладаващата част от тях са държавни сдружения, с принципал Министерство на регионалното развитие. През миналата година КЕВР е направила планови инспекции във всички 28 огромни районни оператори, а те не престават и през актуалната година. За страдание инспекциите установяват редица проблеми в бранша.

„ Масово нашите районни оператори не поддържат регистри на активи, на повреди и на лабораторни проучвания на качеството на водите и утайките, които се генерират в пречиствателните станции. Това води до недобра успеваемост и недобра организация на ръководство на тези системи “, счита Касчиев. Той акцентира, че към момента доста от информацията в сдруженията се поддържа на книжен притежател, а дребната част, която се цифровизира, се съхранява на местни компютри. Ето за какво един от фокусите да КЕВР е да изисква от операторите да покачват качеството на информацията, с цел да ръководят по-добре системите си.

От КЕВР регистрират и различен сериозен проблем – загубите на вода остават все по този начин високи.

„ Твърде стабилно загубите на вода в България не престават да стоят над 60%. За предходната година загубата е 61,24% “, регистрира Касчиев. Търговските загуби, свързани с неопределено премерване и кражбите на вода, също са високи, което води до липса на доходи в операторите.

Големият дял на нерехабилитираната водопроводна мрежа също се оказва тежък минус. Статистика демонстрира, че едвам 0,5% от нея е възобновена през 2017 година, а секторът се нуждае от повече. За образец Касчиев уточни водомерите на постройките, 45% от които са неизправни.

Друг значителен проблем – високата неефективност на личния състав. „ Там се назначава и поддържа излишно висок брой чиновници и това води до раздуване на разноските “, безапелационен бе Касчиев, който посочи нуждата от усъвършенстване на личния състав. Според него контролът на метода на ръководство на ВиК сдруженията също не е на нужното равнище. „ Върви промяна в бранша, само че за жалост не виждаме промяна в самите сдружения, а това е извънредно значимо “, счита той.

Въпреки проблемите обаче, вложенията в бранша не престават, като за 2017 година те са били на стойност 193 млн. лева От КЕВР признават още, че повишаващите се цени тук-там надвишават прага на обществена търпимост. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР