КЕВР излезе с решение за увеличаване със задна дата на

...
КЕВР излезе с решение за увеличаване със задна дата на
Коментари Харесай

Манолова - бясна на "Топлофикация", алармира: Начисляват по-високи сметки със задна дата!

КЕВР излезе с решение за увеличение със задна дата на цената на топлинната и електрическата сила на " Топлофикация София " за интервала 1 юли 2019г. – 31 март 2020г. Така сдружението ще получи от фонд " Сигурност на електроенергийната система " в допълнение средства за предишния интервал в размер на минимум 39,2 млн. лева и има право със задна дата да начисли и да изиска от потребителите да върнат сумите, които са получили през юни 2020г. от понижената цена на парното. Това стана ясно от позиция на ръководителя на гражданска платформа Изправи се.БГ Мая Манолова.

" Това е скица за събиране на спомагателни пари от страна на Топлофикация по модела, прилаган сполучливо до момента от ТЕЦ-овете свързани с Ковачки. " – разяснява Манолова. Начинът е елементарен – апелира се решението на КЕВР за одобрение на цена за контролирания пазар, решението пада в съда, а КЕВР утвърждава по-висока цена за към този момент минал интервал. Така Фондът " Сигурност на електроенергийната система " изплаща спомагателните суми с вноските от " обвързване за обществото ", които събира от производителите на ел.енергия. Така вместо по-ниски сметки за потребителите с по-ниска такса " обвързване за обществото ", парите изтичат по схемите на ТЕЦ-овете.

Припомняме, че тази скица беше разкрита от комисията за проверка в 46-тия парламент, където стана ясно по какъв начин 10 топлофикации, свързани с Христо Ковачки, са получили 43 млн. лева със задна дата за цени на тока, които са жалили за 2017г. Същевременно с това, когато елементарни жители завоюват каузи против безпричинно високи сметки КЕВР в никакъв случай не е взимала решение за понижаване на битовите сметки със задна дата.

По същия метод през 2019г. Топлофикация – София апелира избраната цена за електрическа и топлинна сила и печели делото.

Така, след поевтиняването на природния газ с над 40%, вместо по-ниски цени за ток и парно, Топлофикация реализира доста увеличение на цената си за ел.енергия и изцяло анулира поевтиняването на парното за интервала юли 2019г. - март 2020г. Това прецизират в позицията си от Изправи се.БГ и напомнят, че при решението за понижаване цената на природния газ Борисов разгласи постигнатото за " невиждано " и най-ниската цена в Европа. Вместо по-ниски сметки за потребителите, обаче, изгодите остават само за топлофикационните сдружения.

Манолова е безапелационна, че на тази скица с повишението на цените със задна дата би трябвало да се постави точка. Какъв е смисълът от КЕВР , в случай че цената на ел.енергията се дефинира от съда и то в ущърб на жителите. Това слага въпроса дали Комисията въобще пази решенията си в правосъдна зала.

След правосъдното решение в интерес на Топлофикация - София и избраните нови цени на електрическата и топлинна сила за 2019-2020г. сдружението освен ще получи 40 млн. лева от фонд " Сигурност на електроенергийната система ", само че и може да начисли назад на клиентите си приспаднатите суми след оповестеното понижение на цената на парното през юни 2020г. Подобно деяние би било изцяло скандално и от Изправи се.БГ настояваме Столичният общински съвет неотложно да вземе решение Топлофикация – София да не подхваща дейности да начислява и събира разликата в нарасналата със задна дата цена за парното.

За цените на електрическата и топлинната сила на Топлофикация – София за интервала 01.07.2019-31.03.2020г. КЕВР приема три разнообразни решения:

Решение от 01.07.2019г. - първичната цена, обжалвана от Топлофикация;

Решение от 26.06.2020г. за понижаване на цената след поевтиняването на природния газ от март 2020г

Решение от 06.12.2021г. за поправени, повишени цени със задна дата.

Посочената награда по член 33а от ЗЕ е част от цялостната цена на ел.енергията и се изплаща на сдружението от фонд " Сигурност на електроенергийната система "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР