КЕВР излезе с решение цената на природния газ да бъде

...
КЕВР излезе с решение цената на природния газ да бъде
Коментари Харесай

Председателят на енергийната комисия за газа: Увеличението е голямо, но можеше да е по-сериозно

КЕВР излезе с решение цената на природния газ да бъде увеличена с 25,3% поради внезапното повишаване на тази цена на интернационалните пазари. Увеличението е огромно, само че то можеше да е много по-сериозно. Това съобщи в " Още от деня " ръководителят на Комисията по енергетика, член на ПГ на Политическа партия Радослав Рибарски.

" Очаквам идващия месец да се успокоят пазарите и цените да тръгнат надолу, тъй като отоплителният сезон завършва в цяла Европа, тъй че следва нормализиране. Освен това през днешния ден бяха дадени поръчки, че няма да бъдат спирани доставки на природен газ от Русия, които не са заплатени в рубли ", изясни той.

Рибарски е безапелационен, че тази цена ще се отрази на ценообразуването на всички артикули, като на този стадий към момента не е ясно с какъв брой ще нарастнат те.

Потвърди, че държавното управление е уверило, че обезщетенията ще бъдат продължени и през този месец. Подчерта, че не се чака шоково повишаване на цената на тока.

" Мораториумът беше краен механизъм, който замрази цените. Отсега нататък ще внесем законодателни промени, които ще доведат до дългосрочност на договорите за доставка на електрическа сила. Това ще внесе предвидимост за идващите интервали ", добави той.

По отношение доставките на природния газ България има еднакъв тристепенен проект за изключителна обстановка с този на Германия, изясни Рибарски. Първата стъпка на проекта планува да се следят доставките с 24-часови наряди. Следващата фаза е паника и последната фаза е изключително състояние.

" В последната фаза стартира ограничение на доставките до групи консуматори по отношение на тяхната значителност за доставка на топлоенергия и производства с непрекъснат цикъл ", сподели още той.

Потвърди още веднъж, че България ще взе участие в взаимното договаряне на природен газ, дружно с Европа.

Меморандумът за 1 милиарда за вложения в чиста сила с " Джем корп кепитал " не е обсъждан в Комисията по енергетика, като решението за това е на Министерски съвет, съобщи Рибарски. Той обаче добави, че един меморандум не е сериозен документ, който обвързва страната със отговорности.

Рибарски е безапелационен, че до момента няма информация този план да се свързва с Плана за възобновяване. " Идеята е да си е инвестиция на тези фондове. Технологично би трябвало да забележим какво тъкмо ще предложат. Меморандумът е първа стъпка, в която изявяват предпочитание да влагат. Има много последващи стъпки ", разясни той.

Подкрепяме Андрей Гюров и считаме, че е почтена кандидатура за гуверньор на Българска народна банка, сподели в умозаключение той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР