КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално .

...
КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално .
Коментари Харесай

КЕВР направила всичко възможно за минимално поскъпване на тока и парното

КЕВР е направила всичко допустимо, с цел да понижи оптимално. Това увери пред Нова телевизия ръководителят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

Запитан дали има възможност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон, той акцентира, че КЕВР е взела всички ограничения, с цел да понижи нарастването.

" Електричеството, което България създава, сме намерили запаси в АЕЦ " Козлодуй " и със прекъсването на дотациите за ВЕИ инсталациите сме насочили тези средства към битовите консуматори. Затова там нарастването е единствено 3%. България има този запас и може да си разреши да го насочи към потребителите ", безапелационен бе Тодоров.
 КЕВР чака рецесия без съветския газ
КЕВР чака рецесия без съветския газ

Проблемът към този момент бил не цената, а ще има ли газ изобщо

Той обаче разясни, че , който е нищожен в цяла Европа. България се конкурира с всички останали страни на интернационалните пазари - да обезпечи съхранението за зимния сезон, т.е. да нагнети задоволително количества в хранилищата, и в същото време да обезпечи настоящото ползване, изясни шефът на КЕВР.

Той уточни, че в доста европейски страни, като Австрия, Унгария и Германия, се лимитира потреблението, с цел да могат да запълнят хранилищата си.

" В този смисъл нарастването на парното, което е директно подвластно от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим . Реалното нарастване е към 120%, само че с обезщетенията към ВЕИ производителите можем да ги насочим към топлинната сила и електричеството ", разясни Тодоров.
 КЕВР усилва цената на газа с 32%
КЕВР усилва цената на газа с 32%

От 1 юли синьото гориво ще коства 186,17 лева

Той бе безапелационен, че цената на тока и парното, която се дефинира два пъти годишно - даже при изключителни условия, няма по какъв начин да се вдигне.

Относно препоръчаните механизми, за да се помогне на хората да се оправят с по-високите си сметки, Тодоров уточни, че от КЕВР са предложили в Комисията по енергетика към Народно събрание да се намерения за предоставяне на опция за въвеждане на няколко цени на всички комунални услуги, без които едно домакинство не може - ток вода, парно и газ. В момента обаче нямало такава опция.

" Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, в случай че се наложат. Това обаче е мярка, която все още няма потребност да се възприема ", означи Тодоров.

Той обаче предизвести, че при една задълбочаваща се политическа рецесия даже КЕВР няма да може да предприеме тези ограничения, в случай че се наложат.
 Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се усилват дефинитивно
Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се усилват дефинитивно

Те няма да се трансформират идващите 12 месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР