КЕВР е длъжен да защити обществения интерес, което не означава

...
КЕВР е длъжен да защити обществения интерес, което не означава
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР за цената на водата: Едно е да искаш, друго е да можеш, трето…

КЕВР е задължен да отбрани публичния интерес, което не значи единствено ползата на потребителите . Трябва да се откри уравновесено решение, което да не докара до финансова неплатежоспособност на ВиК операторите, само че и да няма внезапно повишение на цената на водата.

Toва съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов по време на чуването си от трибуната на Народното събрание.

Според Иванов жителите слагат преди всичко цената на водата - жалбите в комисията не са толкоз доста на брой . Гражданите желаят качествена вода, качествени индикатори и вложения, по думите на шефа на КЕВР.

Цените, които оферират ВиК операторите са само цени, които са препоръчани . " Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го постигнеш ", употребява крилатата фраза Иванов във връзка с настояването за по-високи цени на водата. Той увери, че в случай че се направи обзор на анализите на комисията обратно 6 години, ще се види, че КЕВР лимитира несъразмерните претенции на операторите .

Основните ценообразуващи детайли на ВиК операторите, поради които упорстват нарастване на цената на водата е, че половината от разноските им отиват във фонд " Персонал " и за заплащане на електрическата сила (между 15 и 40% ). Между 10 до 15% в цената на водата са капиталовите разноски на ВиК операторите.

Иван Иванов увери и че сигурно няма да се стигне до нарастване на цената на водата , която желаят ВиК операторите. Повишаването цената на водата ще докара до това българското население да изпита усложнение, призна Иванов.

Иван Иванов посочи, че КЕВР прави годишна инспекция на осъществяването на бизнес проектите . По избран метод в преписка с ВиК операторите ние ги насърчаваме по какъв начин да изпълнят дълготрайните си цели. През първия петгодишен регулаторен интервал от 2017 до края на 2021 година вследствие на инспекцията и на контрола на КЕВР, на 17 ВиК сдружения цената за потребителите била понижена.

КЕВР не дефинира цената на водата, а дефинира пределни цени. КЕВР имат условие да дефинират пределната цена на водата и категорично е посочено, че в случай че ВиК операторите не изпълнят индикаторите си, да понижат цената на водата. Това е едно заслужено решение, което би трябвало операторът да реализира, акцентира Иван Иванов.

КЕВР годишно и посредством разбор демонстрират на ВиК операторите къде би трябвало да засилят ограниченията и да реализират съответните резултати .

Той се надява идващото държавно управление да отбрани ВиК бранша пред европейските институции поради европейското финансиране.

Само посредством смяна в закона може да бъде осъществено диференциране на цената на водата , счита още Иванов. Ако търсим по-засилен надзор и гаранции за съпоставяне, би трябвало да се даде лицензионен режим за ВиК операторите, настоя шефът на регулатора.

Бившият омбудсман и сегашен водач на ИСБНИ Мая Манолова упрекна ръководителят на КЕВР, че слугува на ВиК операторите и на водните сдружения . Иван Иванов ѝ отговори като прикани Мая Манолова да предложи ръководител на КЕВР, да застане зад него и той да дефинират минимални цени на тока, водата и парното.

Манолова не му остана длъжна. Според нея идващият ръководител на КЕВР би трябвало да бъде честен и самоуверен , с цел да каже, че сдруженията не си извършват уговорките, че няма да кляка пред властта и че няма да се преценява с икономическите ползи и безумиците на властта, а да обезпечава баланс в ползите на жителите и на енергийните сдружения.

Припомняме, че КЕВР е с изминал мандат още от пролетта на 2020 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР