КЕВР дава с 13% по-висока цена за май и същата

...
КЕВР дава с 13% по-висока цена за май и същата
Коментари Харесай

Асен Василев: КЕВР дава с 13% по-висока цена за май

КЕВР дава с 13% по-висока цена за май и същата цена за юни по отношение на тази за април. Тази разлика ще я компенсираме. Затова има държавно управление. Когато има потрес, когато от през вчерашния ден за през днешния ден ти пресечен газовия контракт и би трябвало доста бързо да пренастроиш системата, този потрес би трябвало държавното управление да го поема и бизнесът да продължи да работи обикновено. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „ Панорама " по Българска национална телевизия.

Василев изрази увереност, че страната ни ще бъде включена в листата със страните, при които ще има отсрочване на ембарго на доставките на съветски нефт към Европейски Съюз, защото в противоположен случай страната ни ще наложи несъгласие.

Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Николов е договорил директни доставки с американската страна, които да покрият юни и юли, и сега текат договаряния за дълготраен контракт за доставка, разясни Асен Василев.

Цените сега на енергийните тържища в Европа не са естествени и са разследване на войната, на редуциране на доставките и количествата газ, които влизат в Европа, и нарасналото търсене от страна на Европа. Газовата борса в Съединени американски щати е на доста по-ниски равнища, в сравнение с в Европа. „ Ако би трябвало да се купува полутечен газ при четири пъти по-ниска цена, сметката не излиза. Ако би трябвало да се купува полутечен газ при настоящата цена, сметката излиза ", разяснява Василев. Скрити претенции от страна на Съединени американски щати за подписаната договорка няма, безапелационен бе Василев.

Той уточни, че сега „ Газпром " изпраща нови указания по какъв начин да се провеждат заплащанията на газовите доставки, без потреблението на медиатори, тъй че да се откри вид, който не е в нарушаване на глобите. Според Европейска комисия обаче всички схеми, които „ Газпром " предлага, са в нарушаване на глобите, добави финансовият министър.

В момента Министерство на енергетиката създава промени в Закона за енергетиката, с цел да бъде обезпечена прогнозируемост за бизнеса, с цел да не се постанова обезщетенията за високите цени на енергоносителите да бъдат гласувани всеки месец.

Голяма част от антиинфлационните ограничения в помощ на бизнеса и потребителите към този момент работят. „ Оттук нататък имаме да свършим още работа, по тази причина приготвяме новия антикризисен инфлационен пакет, който да влезе някои от нещата - изпреварващо на актуализацията, някои от нещата - с актуализацията, тъй че ударът върху най-бедните да бъде облекчен, отново изпреварващо на инфлацията ", уточни Асен Василев.

Атакувам позициите, а не хората, съобщи вицепремиерът в отговор на въпроса за какво води война с президента Румен Радев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР