КЕВР даде прогноза за цената на газа до края на

...
КЕВР даде прогноза за цената на газа до края на
Коментари Харесай

КЕВР даде прогноза за цената на газа до края на годината


КЕВР даде прогноза за цената на газа до края на годината. Иван Иванов: Газът няма да нараства до края на годината, дори може да поевтинее. Газохранилището ни е цялостно на 77%, разгласи ръководителят на КЕВР.
„ В Европейски Съюз 90% от газохранилищата са запълнени
с природен газ, в България хранилището е цялостно на 77%, като до отоплителния сезон и то ще бъде цялостно. Освен това процедурите за пазаруване на полутечен газ вървят добре и цените са извънредно атрактивни. И мога да ви уверя, че в случай че не се случи нещо изключително в интернационален проект, и за ноември, и за декември,
цените на газа няма да порастват, даже може да намалеят.
Това е изключително значимо за българския бизнес “, разгласи ръководителят на КЕВР Иван Иванов по време на кръгла маса на тема „ Зеленият преход – вложения в технологии и мрежови услуги “.

По думите му природният газ се оказа, основен фактор за стопанската система. „ Видяхме по какъв начин покачването на цената му докара до проявление на цената на електрическата енергия. Що се касае до България, мога да кажа, че сега имаме светлина в тунела във връзка газа “, безапелационен е той.
„ Цената на газа за месец октомври е понижена
с 34%, което се дължи на два съществени фактора- това, че на 1 октомври стартира да действа интерконекторът и понижаването цената нидерландската борса, където макар напъните на избрани кръгове да се поддържа висока цена, това се оказа несполучливо “, добави Иванов.

„ От 2008 година в България 10% беше силата от ВЕИ, която участваше в енергийното ползване. През 2019 година това се удвоява и е 21%.
До 2030 година силата от ВЕИ в общата би трябвало
да стигне 27%. Високите цени на силата през последната година демонстрира, че реализирането на такива планове е извънредно значимо “, счита ръководителят на КЕВР.

По думите му за електроенергийната система са планувани по Механизма за възобновяване и резистентност вложения в размер на 611 милиона лв..

„ На национално равнище е належащо напълно функциониращи междусистемни връзки. Пред България стои като задача междусистемната връзка от „ Марица Изток “ до Неа Санта в Гърция.
От наша страна частта е издигната,
само че не съм сигурен, че от гръцка страна е направено нужното, само че срокът за въвеждане на връзката е края на тази година. Тази връзка ще разреши на региони с друго натоварване да могат да обменят сила с оглед да не се стигне до претоварване на избрана част от системата в определан страна във връзка с прилежащи страни “, сподели още Иванов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР