КЕВР да продължи да определя цените на тока на домакинствата

...
КЕВР да продължи да определя цените на тока на домакинствата
Коментари Харесай

Сметката за ток: Цените остават под регулация още година. А после?

КЕВР да продължи да дефинира цените на тока на семействата още година  - това предложение следва да се гласоподава в Народното събрание.

Домакинства в Западна Европа купуват ток на свободния пазар. Марио живее от години в Испания. Семейството му се състои от трима души, а месечните сметки за ток им костват към 70 евро.

„ По-хубаво от свободния пазар няма. Колкото повече компании и колкото повече конкуренция има, толкоз по-ниски цени ще се оферират за тока. Към мен и фамилията ми има ежедневни позвънявания от разнообразни компании, които оферират по-ниски цени. Има и пакети. Зависи какъв си избереш, за какъв брой киловата, за по-силен или по-слаб ток “, добави Марио Борисов.

 Възрастна жена е в болница след сметка за вода за хиляди и банков превод от картата ѝ Светът 2 мин. Възрастна жена е в болница след сметка за вода за хиляди и банков превод от картата ѝ  Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички? България 2 мин. Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички?  Преди 110 години в България светва първата крушка, захранена от зелена сила Тази сутрин 2 мин. Преди 110 години в България светва първата крушка, захранена от зелена сила  „ Направо дърпам от щепсела “: Десетки фамилии са без електроуреди поради ниско напрежение в Сливен Тази сутрин 2 мин. „ Направо дърпам от щепсела “: Десетки фамилии са без електроуреди поради ниско напрежение в Сливен  Възрастна жена е в болница след сметка за вода за хиляди и банков превод от картата ѝ Светът 2 мин. Възрастна жена е в болница след сметка за вода за хиляди и банков превод от картата ѝ  Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички? България 2 мин. Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички?  Преди 110 години в България светва първата крушка, захранена от зелена сила Тази сутрин 2 мин. Преди 110 години в България светва първата крушка, захранена от зелена сила  „ Направо дърпам от щепсела “: Десетки фамилии са без електроуреди поради ниско напрежение в Сливен Тази сутрин 2 мин. „ Направо дърпам от щепсела “: Десетки фамилии са без електроуреди поради ниско напрежение в Сливен

Според някои от доставчиците на свободния пазар отлагането няма да има отрицателен резултат върху крайния консуматор, а страната би трябвало ясно да разпише кой е енергийно безпаричен и по какъв начин ще бъде предпазен.

„ При растеж на цените на силата въпросните семейства да получават обезщетения непосредствено във фактурите си, т.е. да не се чака за средствата, защото по формулировка компенсацията не би трябвало да се отсрочва във времето. Това е сериозно значимо и още един мотив либерализацията да се направи откакто има действителна подготовка “, уточни Димитър Бартов, шеф на компания снабдител на ток.

Експерти прецизират, че отлагането задълбочава и без друго закъснелия развой по излизане на свободния пазар на семействата.

„ Това очевидно демонстрира една институционална беззащитност и това, че за следващ път институциите не могат да се координират по сред си. Либерализацията не е нещо ужасно и не наложително ще се асоциира със скок в цените, може да имаме и спад. Въпросът е и по какъв начин хората са готови за този развой “, разяснява Ремина Алексиева, енергиен специалист в Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

Окончателно решение за отлагането следва да бъде прегледано от депутатите на следващия ден в зала.

 

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР