Керамичните жълти павета са със статут на културна ценностНаложена е ...

Керамичните жълти павета са със статут на културна ценностНаложена е

Наложена е глоба от 100 000 лева за счупените жълти павета

Керамичните жълти павета са със статут на културна полезност

Наложена е санкция в размер на 100 000 лева за счупени жълти павета при ремонта в центъра на София, оповестява. Санкцията е наложена на фирмата-изпълнител след видео, качено в обществените мрежи. На него се вижда по какъв начин служащ сцепва с чук няколко павета на две, с цел да ги намести в пътната настилка.

Става дума за новата права, в която сега се пренареждат паветата - към паметника на „ Цар Освободител ”.

От компания „ Трейс ”, която дава отговор за ремонта, обясниха, че служащите са били инструктирани да не повреждат цели павета, а за реденето им да употребяват дребни части от запаса на общината. След случая въпросният чиновник от фрагментите към този момент е отхвърлен от обекта, а от компанията се надяват казусът да е индивидуален. 

Керамичните жълти павета са със статут на културна полезност. Така повреждането им е нарушаване на Закона за културното завещание.

Видеото е качено в гражданската платформа „ Спаси София ”. На фрагментите се вижда по какъв начин служащ чупи две жълти павета на по-малки елементи, с цел да подреди стеснен сектор от настилката.

„ Неговото пояснение в тази ситуация е, че павето, което е било от долната страна, е било нарушено, счупено, просто записът се вижда от горната част, която е здрава ”, изясни ръководителят на обекта Красимир Цоклинов.

От общината обаче виждат на фрагментите заличаване на изцяло крепко паве, макар че на служащите са предоставени ресурси от повредени по-малки части.

„ В случая майсторът просто е трябвало да отиде на 10 метра и да си избере едно такова парче от паве, което през годините е счупено от натоварване от коли или други аргументи, имаме и такива части на склад. Имат и такива в обекта ”, сподели инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община.

Фирмата-изпълнител на обекта е със документ, който й дава право да ремонтира обекти с културна полезност, обявиха от общината.

„ Всички служащи би следвало да са инструктирани, да се управляват, без значение дали е събота и неделя. Абсолютно неприемливо е ”, счита Джоргов.

От „ Трейс Груп ” настояват, че всичките им служащи авансово са подготвени по какъв начин да боравят с паветата.

„ Забранено е и в никакъв случай не им е било разрешено да ги бият по този начин с чук. Обяснявали сме, опитвали сме се да им го втълпим по някакъв метод в главите. Тук към този момент си е до съвест на самите хора. Надявам се да е единственият. Не сме виждали други ”, сподели Красимир Цоклинов.

„ Рязани павета с флекс и чупени павета имаше още преди две седмици, когато първият път сигнализирахме за некачествения ремонт. Всеки може да се разноски и да види, че изобщо не приказваме за единични случаи на брутално счупени с чук павета ”, съобщи Борис Бонев.

От „ Спаси, София ” настояха документът на компанията за работа с културни полезности да бъде неотложно отстранен, а глобата от 100 000 лв. да се усили.

„ Първо - общината е глобила компанията с два пъти по-малка санкция от оптимално вероятната. И второ - това е санкция за повредено културно завещание, а не за фалшив ремонт. Там към момента санкции няма и питаме докога ”, съобщи Борис Бонев.

Източник: dunavmost.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg