Кенийският президент Уилям Руто обяви днес изпращането на повече от

...
Кенийският президент Уилям Руто обяви днес изпращането на повече от
Коментари Харесай

Кения изпраща 900 военнослужещи в Източно Конго


Кенийският президент Уилям Руто разгласи през днешния ден изпращането на повече от 900 военнослужещи в Източно Конго, които ще се причислят към новосвормираните районни сили, заяви Българска телеграфна агенция. Задачата на задачата е да успокои напрегнатата обстановка, подбудена от кръвопролитните конфликти в региона като провежда мирооопазването и разоръжаването на разнообразни размирен групи.

Кенийските сили ще бъдат основани в най-големия град в Източно Конго - Гома. Регионалните сили на Източноафриканската общественост бяха основани през юни и се управляват от кенийски пълководец като включват два батальона от Уганда, два от Бурунди, и един от Южен Судан. 

В Източно Конго продължава настъплението на придвижването М23, което съгласно Киншаса се поддържа от прилежаща Руанда. Тя, на собствен ред, също упреква Конго за поддръжка на враждебни към Кигали въоръжени групи.

Миналата седмица бяха опожарени транспортни средства на Организация на обединените нации в Гома след подправени клюки, че с тях се транспортират бунтовници на М23, на фона на растящото неодобрение на локалните хора от решението за " стратегическо и тактическо отдръпване ", оповестено от мироопазващата задача на организацията в региона.

М23 добиха известност преди повече от 10 години, когато негови бойци превзеха конгоанския град Гома, ситуиран на границата с Руанда. След последвалите мирни договаряния доста от бунтовниците бяха включени в армията на Конго. Движението възобнови активността си предишния ноември, недоволно от неспазените обещания на Киншаса, а през уикенда удвои територията под собствен надзор.

След месеци на продължаващи взаимни обвинявания сред двете прилежащи страни, в неделя управляващите в Конго взеха решение да експулсират посланика на Руанда, на което Кигали реагира като изрече страдание от това деяние, заяви Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР