Кенийската армия остава по улиците на столицата Найроби ден след

...
Кенийската армия остава по улиците на столицата Найроби ден след
Коментари Харесай

Броят на загиналите расте, след като кенийските протестиращи щурмуваха парламента заради данъчни планове

Кенийската войска остава по улиците на столицата Найроби ден откакто протестиращи щурмуваха Народното събрание против данъчен проект, който би нараснал разноските за живот – акт на непокорство което президентът Уилям Руто назова „ екзистенциална “ опасност. Най-малко 22 души са били убити по време на безредиците, сподели правозащитна група. В Найроби е имало митинги в предишното, само че деятели и други предизвестиха, че залозите са високи след най-голямото нахлуване против държавното управление на Кения от десетилетия. Г-н Руто назова събитията „ изменнически “ и даде обещание да потуши размириците „ непременно “. Войници патрулираха дружно с полицията, която беше упрекната, че е застреляла няколко души във вторник. Очакват се още митинги, до момента в който кенийците се сплотяват оттатък племенни и други разделения в ръководено от младите изпитание да не разреши финансовият законопроект да стане закон.

Законодателството ще увеличи налозите и таксите върху набор от ежедневни артикули и услуги, от импорт на яйца до банкови преводи, увеличение болката на болшинството от хората в страната, които се борят да преживеят. Правителството има намерение да събере доходи, с цел да изплати дълга в икономическия център на Източна Африка. Няма отчети на принуждение в сряда, само че имаше боязън, защото миризмата на сълзотворен газ се носеше във въздуха на столицата. Групи на гражданското общество оповестиха за отвличания на хора, участващи в неотдавнашни митинги, и чакат да има още.

Херман Маньора, анализатор и професор в университета в Найроби, сподели: „ Имаме работа с нов феномен и група от хора, която не е предвидима. Ако това бяха естествените демонстрации, бих споделил, че ще изчезнат с времето, само че не знаем дали тези хора ще се опасяват от армията. “ Той сподели, че президентът на Кения е пропуснал опция в речта си във вторник вечерта да успокои напрежението и да схване по-помирителен метод. „ Очаквахме той да оцени сериозността на казусът и съпричастност към младежите “, сподели господин Маньора. „ Вместо това, хората видяха сърдит президент, който чете акт за протест на нацията. “ Много младежи който оказа помощ за гласуването на Руто на власт въз основа на неговите обещания за икономическо облекчение, в този момент възразява против препоръчаните от него промени. Хиляди щурмуваха Народното събрание във вторник и част от постройката изгоря. Сблъсъци породиха в няколко общности отвън столицата. Най-малко 22 души са били убити, заяви Националната комисия по човешките права на Кения.

Председателят на Комисията Розелин Одеде сподели пред публицисти, че 300 други са ранени и 50 души са задържани. Майката на убития младеж, Едит Ванджику, сподели пред публицисти в моргата, че полицията, която е застреляла сина й, би трябвало да бъде задържана и упрекната в ликвидиране, тъй като 19-годишният й наследник е бил невъоръжен. „ Той преди малко беше приключил учебно заведение и спокойно протестираше “, сподели тя. Парламент, кметство и Върховният съд бяха отцепени в сряда с лента, на която пишеше: „ На мястото на престъплението не влизайте “. Властите споделиха, че полицията е уволнила над 700 заготовки, с цел да разпилян протестиращите в предградието на Найроби Гитурай през нощта. Видеоклипове на стрелбата бяха публикувани онлайн. Опозиционният водач Райла Одинга осъди убийството на протестиращи и „ грубата мощ “ на управляващите и прикани за разговор, заявявайки, че конституцията на Кения е суспендирана.

„ Кения не може да си разреши да убива децата си единствено тъй като децата желаят храна, работа и чуване “, сподели господин Одинга в изказване. В Найроби, районен център за емигранти и дом на комплекс на Организация на обединените нации, неравенството измежду кенийците се изостри дружно с дълготрайното отчаяние от държавната корупция. Процъфтяващото младо население също е разочаровано от охолния метод на живот на политиците, в това число президента. Някои, които буйно подкрепяха господин Руто, който завоюва президентството, представяйки себе си като „ шарлатанин “ със непретенциозен генезис, се усещат предадени.

Дълбоко съм тъжен от известията за смъртни случаи и ранени - в това число на публицисти и медицински личен състав - свързани с митингите и улични демонстрации в Кения. Призовавам кенийските управляващи да демонстрират въздържаност и приканвам всички демонстрации да протичат спокойно. — Антонио Гутериш (@antonioguterres) 26 юни 2024 година Събитията бележат внезапен поврат в ориста на господин Руто, който бе прегърнат от Съединените щати като мечтан сътрудник в Африка, до момента в който разочарованието пораства другаде на континента със Съединени американски щати и някои други западни сили. През май господин Руто отиде във Вашингтон при първото държавно посещаване на африкански водач от 16 години. Във вторник, когато митингите избухнаха, Съединени американски щати дефинираха Кения за собствен първи главен съдружник отвън НАТО в Субсахарска Африка, значително алегоричен акт, който акцентира тяхното мощно партньорство в региона на сигурността.

Също във вторник стотици Кенийската полиция е изпратена да управлява многонационални сили против банди в Хаити, самодейност, която завоюва благодарността на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Сега президентът на Кения и неговото държавно управление – дружно с протестиращите – са изправени пред апели за успокоение и напън от сътрудници в това число Съединени американски щати, които се причислиха към дузина други народи в изказване във вторник, изразяващо „ дълбока угриженост “ по отношение на насилието и отвличанията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР